Печат на тази страница

ЦИК иска главният прокурор да провери вноса на машини в страната

11 Ное 2021 18:47

ЦИК подава сигнал до главния прокурор за проверка на всички действия, свързани с внос на машини на територията на страната. Това обяви на последния брифинг на ЦИК преди изборите говорителят Росица Матева.

Тя е категорична, че комуникацията между ЦИК и "Сиела норма" е добра, но за наличието на 150-е машини ЦИК е разбрала от писмо в преписка на СГП, за 228-е машини - ЦИК разбрала при доставката на 1600 машини по обществената поръчка. Преценихме, че с оглед на твърденията, в този контейнер се съдържат машини от същия вид, трябва да бъдат оставени неразпечатани и да се върнат на собственика след изборите, поясни тя. Твърдението е, че машините са собственост на Смартматик.

Цветозар Томов добави, че ЦИК е решила да се използват 11 936 машини в страната и извън нея, а наличният брой машини, собственост на ЦИК и държавата, е 12 837. Има доста голям резерв машини, които не е предвидено да се използват за изборите в неделя. Има доста машини в склада на "Карго партнърс", собственост на ЦИК, които биха могли да бъдат използвани, категоричен е той.

ЦИК по никакъв начин няма да позволи да се използват новите машини, казвам това, за да се успокои тази невротична тема, каза Томов и поясни, че не съществува практическа възможност машини за участие в изборите в неделя да бъдат заменени. Всяка машина е за определена избирателна секция и ако я сложите в съседната, тя няма да работи според изискванията, съобщи Томов. Всичко е пушилка, заключи той.

Росица Матева добави, че не съществува и юридическа възможност да се вкарат тези машини за изборите. Ако има повреда - се преминава на гласуване с хартиени бюлетини, категорична е тя.

Говорителят на ЦИК обясни, че до вчера вечерта в комисията няма информация за машини, които да имат увредени части. Снощи обаче е получено писмо за такива машини с повредени части - за счупени перила, повредени принтери, не е било посочено обаче за коя машина, каква е повредата. Затова тази сутрин ЦИК е поискала от "Сиела норма" да бъдат предоставени данни за всяко устройство за коя доставка е и на коя дата е констатирана повредата. Става дума за малко над 100 устройства, има доста резервни устройства, потвърди и тя.

На въпроса защо са закупени повече флашки, Цветозар Томов бе лаконичен: "Какво като са закупени повече флашки - ако бяха повече химикалки, щеше ли да се пита затова, че има резервни. Ако няма необходимост да бъдат използвани, няма да бъдат използвани. Този скандал около машинното гласуване наподобява на въпросите: "Следите, които остават самолетите", "Плоска ли е Земята?". Има техническа възможност да бъде внедрен увреден софтуер в машина, няма 100% сигурност в никоя технология, но това означава да се пробият маса защити, само хешкодът се състои от 64 цифри, обясни говорителят на ЦИК. За да може да пробиете хешкод, трябва да вържете машини в цял свят, суперкомпютър и те да работят през цялото време, малка България не може да предизвика такъв интерес", добави Томов.

Той съобщи, че се предвижда проверка на разписките в 30%, макар и лично да смята, че това е луксозно.

Росица Матева допълни, че са закупени само 2000 флаш памети в една обществена поръчка, заедно с 1600 устройства, са доставени 3600 памети. 23 872 флашпамети има "Сиела норма" за над 11 936 устройства по две, които ще се използват за гласуване на изборите.

ЦИК обещава и че са предприети всички действия, за да бъде гарантирано гласуването и че не може да се влияе върху софтуера на машините.

Молим органите на реда 150 машини в митнически склад да бъдат предоставени на собственика, да се поставят под охрана, писмо е изпратено до министър Бойко Рашков, включително и в склада във военното училище, за да бъдат сигурни, че тези машини не могат и няма да бъдат използвани на изборите, каза Томов.

В заключение и двамата говорители коментираха исканията на ГЕРБ за независим одит на договорите, че са имали право на независим одит, но се явили трима души, без представител на ГЕРБ - двама партийни представители и представител от Естония на ОССЕ.

Main Menu