Съветниците на БСП са против общинския бюджет

15 Апр 2022 16:02

 

 

Общинските съветници от БСП – Пловдив, ще гласуват против Бюджет 2022 на Община Пловдив. Това обявиха на пресконференция днес съветниците социалисти. Решението е взето снощи на заседание на Градския съвет въз основа на позиция, изработена от комисиите към пленума. Той продължава да бъде действащ орган, а информацията за прекратяването на мандата му е невярна, защото е и противоуставна.
„Решението на Националния съвет е за прекратяването на мандатите на председателите на градската и районните структури, но не и на самите партийни съвети“, изясни заместник-председателят инж. Атанас Петков. По думите му уставът на БСП е категоричен в това отношение и Националният съвет не може да прекрати дейността им, както беше обявено. „Националният съвет може да реши и да стартира предсрочно отчетно-изборен цикъл, но партийните съвети спират да функционират с избора нови. Това важи и в ситуацията на предсрочен пълен цикъл на отчети– избори“, обясни Атанас Петков точно уставните правила. Затова по думите му на снощното заседание е избран доц. Ангел Иванов за временно изпълняващ длъжността „Председател на Градския съвет“. В някои районни съвети на БСП същата процедура е минала вече, а в други предстои. Попитан защо сега се предприема тази наказателна акция срещу пловдивската партийна организация, Петков отговори: „За отклоняване на вниманието от други проблемни въпроси, като бедността, галопиращите цени на горива и енергоносители“. Николай Радев припомни и позициите на социалистите в града и областта относно участието на БСП в управляващата коалиция. „Дано същото не се случи и на колегите в Областния съвет“, вметна той.
Решение №83 на Националния съвет от 9 април 2022 съдържа противоуставни мерки. „Нормата на представителство в районните конференции и в градската конференция не може да се определя от Националния съвет. Член 22 (5) и Член 26 (5) от Устава посочват, че това е само в правомощията на районните съвети и на Градския съвет“, подчерта Атанас Петков. Той обясни, че работната група, определена в решението на НС, може само и единствено да подпомага процеса на провеждане на отчетно-изборния цикъл. „В предишния Устав имаше разписани правомощия и функциите за такава работна група, предназначена за временно ръководство. Като един от активните участници в изработването на новия Устав от 2017 г., много добре помня, че Нинова настоя тези правомощия да отпаднат. Затова подобни групи не съществуват в Устава от 2017 г. Надявам се, че ръководителят на работната група за Пловдив – Атанас Зафиров, не работи по стария Устав. Изпращам му буквар, за да се научи да чете; и Устав на БСП от 5 февруари 2017 г, за да започне да чете с разбиране“, завърши Петков.

БСП – Пловдив: Бюджетът на Пловдив за 2022 е бюджет на деградацията
Бюджетът на Община Пловдив за 2022 г. е бюджет не само на застоя, но и на деградацията, смятат съветниците на БСП. „В него няма отразени важните за града приоритети и проекти“, изтъкна Тодор Стоилов, който подробно анализира параметрите на финансовата рамка. „Не са предвидени рисковете, свързани с тежката финансова и икономическа криза“, допълни инж. Йордан Василев. Според д-р Атанас Баташки средствата за социалните и здравните дейности са недостатъчни, а предложенията на БСП, направени преди общественото обсъждане, не са отразени. Обективно областният управител може да върне решението за приемане на макрорамката, защото е нарушен Законът за публичните финанси. „Бюджетът е процедура, а не една екселска таблица“, заяви бившият депутат и председател на Комисията по финанси към Градския съвет Георги Търновалийски. Тази процедура е придружена с протокол от обществено обсъждане и тригодишна бюджетна прогноза. Последната е била изпратена на съветниците от администрацията едва снощи, без да е обсъждана в постоянните комисии. „От бюджетната прогноза става ясно, че Пловдив след три години ще има огромен дълг. Периодът започва с около 40 млн. лв. заеми, които след три години нарастват на около 125 млн. лв.“, обясни председателят на съветниците в местния парламент Николай Радев. Той бе категоричен, че подобно финансово бреме означава покачване на данъците, таксите и глобите за пловдивчани.

 

Main Menu