Печат на тази страница

Стефан Янев: Безотговорно е да оставим страната без редовно правителство през зимата

22 Сеп 2022 16:37

„В системата от кризи, в която живеем от доста време, да оставим страната без редовно правителство през настоящия зимен сезон е безотговорно към гражданите и бизнеса“. Това заяви във Велико Търново лидерът на партия „Български възход“ Стефан Янев, който е в региона.

Според Янев, ако повече хора излязат да гласуват, без значение кого ще подкрепят, това ще даде по-голяма легитимност на бъдещия парламент, ще е достатъчно задължаващо за политиците да намерят правилната форма за управление, от която се нуждае страната. По думите му в създалата се политическа обстановка българските избиратели дават ясно послание към партиите, че в един обозрим период в бъдеще трябва да се управлява коалиционно.

 

„Създаването на тази коалиционна култура, създаването на възможността да се правят правилните ходове и правилните коалиции, изисква време и преди всичко правилно разчитане на това, което с гласуването си българските граждани искат“, каза още Стефан Янев.

Четири са основните приоритети на формацията и те са свързани с демографската криза, данъчната политика, образованието и начина, по който функционира държавата от гледна точка както на администрацията, така и на политическите партии.

Лидерът на „Български възход“ подчерта, че за тях приоритет е моралът в политиката, както и създаването на борд, който би могъл да играе ролята на горна камара на парламента. „От много време говорим за конституционна реформа, но не си даваме сметка, че това, което е необходимо да се направи е да се създаде още една възможност за допълнителен контрол и една взаимозависимост между властите. Това допълнително ще повиши доверието в парламента, защото ще даде възможност законодателството да бъде гледано от още една гледна точка“, допълни Стефан Янев.

По отношение на кризите посочи, че те могат да бъдат решени само ако се следват ясни и целенасочени мерки, които да донесат сигурност на хората.

 

Първата среща на Стефан Янев във Велико Търново беше в областната болница, където работи д-р Любослав Шкварла, водач на листата на КП “Български възход“.

Хирургът определи трите основни приоритета за областта – здравеопазване, екология и транспорт. „Проблемите в здравеопазването са кадрови, тъй като няма медицински персонал. В България са необходими между 80 000 и 90 000 медицински сестри. В момента сме на критично ниво и има по-малко от 60 000, от които поне 30 % са в пенсионна възраст. Тази катастрофа се заражда от много години.

Д-р Шкварла е категоричен, че трябва да има целенасочени действия за обезпечаване на необходимите кадри и ясни правила за кариерно развитие, с които младите лекари и специалисти по здравни грижи да бъдат стимулирани да работят в България.

Стефан Янев и кандидатите за народни представители посетиха търговския и логистичен център на „Вали Компютърс“.

"Администрацията най-накрая трябва да заработи за хората и бизнеса"- това поискаха от ръководството на фирмата.

„Според доклад на БАН, обработваемата територия на България, при съобразен капацитет на хранителната индустрия, може да изхранва 80 милиона души, затова е важно да имаме държавници, които да осигурят благоприятна бизнес среда. Това беше един от акцентите при разговорите на лидера на коалиция „Български възход“ с ръководството на фирма "Мултимес".

„Опитваме се да правим българско производство, но срещаме трудности“ – споделиха мениджърите.

 

В Горна Оряховица Стефан Янев се срещна с представители на бизнеса и граждани.

Той поздрави работещите в „Захарни заводи“ със 110-годишнината на завода.

„ Различен резултат можем да постигнем само ако правим различни неща. Да се качим на лодката и да гребем срещу течението. Бизнесът и гражданите с труда си осигуряват средствата за функциониране на държавата. Смисълът на държавата е да не пречи на бизнеса и да осигурява социални услуги за гражданите.“

„Първият ни закон ще е законът за мълчаливото съгласие.“ – заяви Стефан Янев.

На срещата със симпатизанти въпросите не спираха - от социалната политика до „кухите сделки с ресурсите на България - златните мини, минералните и други ресурси, които изтичат от държавата“.

До късно Стефан Янев отговаряше:

„За да функционира обществото, освен спойката, е необходимо да имаме сигурност, справедливост и благоденствие. В благоденствието влиза социалната политика.

Обществото носи ангажимент да се грижи за пенсионерите и хората в затруднено положение. В момента държавата финансира пенсионната система, заради множеството промени.

Сега се хвалят, че са повишили пенсиите. Истината е, че единствената промяна я направи през 2019 г. сегашният премиер Донев.

За жалост предложението не бе прието в предложения вид и видоизмени идеята.

Досега управлявалата коалиция допусна високата инфлация, която изяде средствата на хората.

Сега трябва да се вземе решение да се направи увеличение с 15-20% или да се вземе структурно решение и да се проведат съответните политики правилно.“

 

И още:

„Сега се прокарва идеята и се насажда в обществото мнението, че няма да има правителство, защото ще е ниска избирателната активност. Внушението, че няма смисъл цели точно да демотивира хората.

От това печелят тези с корпоративния вот, а губят гражданите.

Затова Ви казвам: гласувайте, независимо за кого, изберете и гласувайте.

30 години правим едно и също. Все по-малко гласуваме, обезсърчаваме се от корпоративния вот и така други решават между нас.

Като индивиди можем лесно да бъдем смачкани, но като общество ще сме силни. “

Днес Стефан Янев поздрави търновци и всички българи за празника с думите от Манифеста:

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Свързани статии (по етикет)

Main Menu