Лазаровден и Цветница в Асеновградска община

19 Апр 2019 16:16

 

 

През почивните дни Българската православна църква отбелязва големите празници Лазаровден и Цветница. В Асеновград те ще бъдат отбелязани от местните читалища и самодейните школи към тях, за да съхранят и представят традициите и българските обичаи.
На Лазаровден в събота от 10 ч. на площада в село Избеглии Народно читалище „Христо Ботев” ще представи възстановка на обичая лазаруване, в който лазарки пеят песни за любов, плодородие, семейно благополучие и здраве. Детски танцов състав „Избеглийче” ще представи богатството и красотата на българското хоро с танцов спектакъл.
На Цветница или още Връбница Народно читалище „Родолюбие” ви кани на празничен концерт-спектакъл от 11 ч. От 30 години на този ден децата от читалището празнуват с много цветно настроение и тържественост. Участници тази година са: детски театрален състав „Буратино” с ръководител г-жа Роси Стойкова, които ще поздравят с кратък цветен етюд по случай празника; ВГ „Родолюбие” с ръководител Ина Паришева; Балетно студио „Терпсихора” с ръководител г-жа Венета Янкова и корепетитор г-жа Костадинка Костадинова; пролетна арт работилница под ръководството на талантливата ръководителка на детско ателие по приложни изкуства – г-жа Дими Григорова; детски танцов състав при читалището с ръководител г-жа Аделина Кърчева. В школата по изобразително изкуство с ръководител г-жа Диана Коройчева всяко дете ще може да изпробва своята фантазия и сръчност в изработването на красиви неща и да отнесе след това със себе си един прекрасен пролетен спомен от празника.
Гост участници в празничната програма на читалище „Родолюбие” тази година са денс формация „Индиго” с ръководител Валентина Калайджиева и балетна формация „Косара” с ръководители г-жа Виолета Стамболийска и г-жа Христина Филипова.

Main Menu