Печат на тази страница

С тържествена церемония бе открита паметна плоча на маестро Димитър Вълчев

03 Юли 2019 18:45

Днес се навършват 90 години от рождението на композитора на избраната за песен - хит на миналото столетие „Една българска роза” маестро Димитър Вълчев. По този случай и по инициатива на културни дейци със съдействието на Община Асеновград и дарители бе открита паметна плоча на почетния гражданин на Асеновград Димитър Вълчев до входа на камерна зала на НЧ „Родолюбие –1873”. Редом до неговата снимка на плочата е избран фрагмент от финала на мемоарите на маестрото, който най - ярко изразява негова привързаност и обич към родния град: „Лека нощ, хора! Лека нощ, къщи! Лека нощ, Чая! Обичам ви!”
В специално подготвената литературно-музикалната програма взеха участие изявени асеновградски поети, които развълнуваха гостите на събитието. Рангел Мрянов успя да пресъздаде емоционалния заряд в творчеството на талантливия диригент, композитор и пианист маестро Вълчев. Той поздрави всички присъстващи с изпълнение на емблематичните песни „Една българска роза” и „Една девойка ме попита”. А на финала бе прочетен поздравителен адрес от сестрата на маестрото – проф. Лили Вълчева, в който тя изрази дълбокото си възхищение от жеста на общественото уважение и признателност към талантливия асеновградски виртуоз.
Програмата завърши с поднасяне на венци и цветя от Община Асеновград, културни институции, приятели на маестрото и признателни граждани.
Маестро Димитър Вълчев е роден в Асеновград и въпреки, че е живял само първите 6 години в града, е успял да съхрани красиви спомени от „мило незабравимо детство” и чувства на „Една голяма обич!” .
Завършва музикалната академия в София и работи повече от 30години в Държавния сатиричен театър като музикален ръководител и диригент на оркестъра при театъра и Музикалния театър като музикален драматург. Автор е на музиката на над 200 музикално-сценични произведения, театрални спектакли, детски пиеси, телевизионни постановки и детски сериали, игрални филми, естрадни и актьорки песни и още много други. А по неговата оригинална музика биват изиграни много сценични произведения на сцената на театрите из цяла България, включени в ефира на Националното радио и телевизия у нас и чужбина.

Main Menu