Печат на тази страница

Хайтови дни в Асеновград

05 Сеп 2019 12:51

 

 

На 15 септември тази година се навършват 100 години от рождението на Николай Хайтов. Община Асеновград посвещава Есенните празници на културата на тази годишнина и организира редица събития, посветени на нея.
Снощи в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” бе открита изложбата на внучката на големия български писател Елица Гигова „Родопският свят на Николай Хайтов". Нейните картини са вдъхновени от дядо й и във всяка творба се усеща неговия дух. Осезаемо е присъствието на гората в творбите на Елица Гигова, тъй като тя израснала със светоусещането на големия творец на словото Николай Хайтов. Присъстват и пейзажи от Косово, Загражден, Широка лъка и други родопски села.
След откриването на изложбата дъщерята на писателя – Елена Хайтова, представи новата си книга „Орли от пламък", посветена на нейния баща. Димитър Ангелов – Цампи и Христина Беждремова поздравиха публиката с неговите любими родопски песни.
Хайтовите дни в Асеновград продължават през целия месец септември. На рождената дата на писателя 15 септември в 10.30 ч. пред неговия паметник в центъра на Асеновград, където тържествено ще се отбележи 100 годишнината от неговото рождение. Слово ще изнесе писателят Иван Христов, а от 11.00 ч. в Градската библиотека ще се проведе среща с професор Ивайло Христов, който ще представи книгата си за Николай Хайтов „Духовна биография”. Вечерта от 19.00 ч. в читалище „Родолюбие” Мариус Куркински гостува на асеновградска сцена с моноспектакъла „Черното пиле” по три разказа на писателя. Билети за представлението могат да се закупят в читалището.

 

 

ХАЙТОВИ ДНИ – АСЕНОВГРАД’2019

ПРОГРАМА:

 

15 септември (неделя)
10.30 ч., пред паметника на Николай Хайтов
Тържествено честване на 100 годишнината от рождението на Николай Хайтов. Слово ще изнесе писателят Иван Христов.

11.00 ч., Градска библиотека
Среща с професор Ивайло Христов и представяне на книгата му за Николай Хайтов „Духовна биография”

19.00 ч., НЧ „ Родолюбие”
„Черното пиле” – моноспектакъл на актьора Мариус Куркински по разкази на писателя Николай Хайтов (вход с билети)

18 септември (сряда), 17.30 ч., Градска библиотека
„Хайтов в българското кино” – документална фотоизложба с архивни кадри, запечатали работни моменти от заснемането на филми по сценарии на Николай Хайтов. Прожекция на филма „Мъжки времена”.
19, 20, 24 септември от 17. 30 ч. – Прожекции на филмите: „Изпит”, „Гола съвест”, „Козият рог” по сценарии на Николай Хайтов (вход свободен )

20 септември (петък), „Есенна нощ в музея” (в рамките на Европейските
дни на наследството)
18.00 ч. – Представяне на фотодокументалната изложба „Синове на Родопите” по случай 100 години от рождението на Николай Хайтов и 70 години от смъртта на Крум Савов

22 септември, 10.30 ч., пред паметника на Аристи Чорбаджаков и на площад „Акад.Николай Хайтов”
Ден на независимостта на България.
„Маврудово хоро” – фолклорен фестивал на любителски клубове за народни танци и хора. Концерт на ФФ „ Везеница”, посветен на 100 годишнината от рождението на Николай Хайтов

Main Menu