Печат на тази страница

Позиция на кмета на Асеновград относно неработещата пречиствателна станция за отпадни води

13 Дек 2019 11:18

„Няма да позволим изливането на отпадните води в река Чая да продължи и да се стигне до екологична катастрофа. При условие, че имаме изградена чисто нова пречиствателна станция е недопустимо да останембезучастни. Въпреки трудностите и това, че обектът е приет, независимо от недовършената работа, ние няма да оставим нещата на произвола”, категоричен е кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.

Днес той се срещна с недоволните асеновградчани, които се бяха събрали на протест пред сградата на общината. Грудев ги увери, че ще бъде направено и невъзможното в най-кратък срок пречиствателната станция за отпадни води да заработи. В противен случай съществува реална опасност към дълговете на общината от около 26 000 000 лева да бъде прибавена и стойността за изграждане на съоръжението, която е в размер на близо 32 000 000 лева.

В центъра на Асеновград хората изразиха притесненията си, че неработещата пречиствателна станция може да стане причина за повишаване на данъците. На протеста присъстваха и природозащитници, които заявиха опасенията си, че отпадните води могат да доведат до погубването на различни речни животински и растителни видове.

„Подкрепям исканията и доводите ви за този протест днес. На ваша страна съм и аз също искам да пазим и поддържаме чиста околната среда. Вече сме предприели първите и най-важни стъпки към разрешаването на този проблем и ще доведем действията си докрай. Надяваме се усилията ни да доведат до траен резултат и до края на календарната година пречиствателната станция за отпадни води да започне да функционира в пълен капацитет”, успокои гражданите доктор Грудев.

В заключение той посочи, че са открити 120 неизправности на съоръжението, които трябва да бъдат коригирани, за да заработи. И освен това, в протокола, с който се удостоверява, че пречиствателната станция за отпадни води на Асеновград може да бъде въведена в експлоатация, са се подписали 40 души.

Main Menu