Кметът на Асеновград: Заемаме се със започнатия, но недовършен проект за стадион „Шипка”

20 Дек 2019 13:59

 

С работата по проектното предложение за реновиране на стадион "Шипка", за което вече пет месеца няма развитие, се зае лично кметът на Асеновград доктор Христо Грудев. Проверка установи, че още в края на август тази година е било възложено изработването на идейния проект за ремонта, след който спортната база е следвало да придобие европейски вид. Предвиждало се е стадионът да започне да отговаря на условията за провеждане на вътрешни първенства по футбол в утвърдения шампионат. Освен това, според проекта, в спортния обект е трябвало да могат да се практикуват и различни лекоатлетически дисциплини.
Идеята е била тревата площ на терена да е пригодена така, че да могат да се провеждат концерти на открито. А за лекоатлетическите дисциплини е било планирано изграждане на подходяща писта, на която да има възможност да се състоят състезания по дълъг, троен, висок скок и овчарски скок, както и зона за хвърляне на копие и за тласкане на гюле. Когато проектантите започнали да съставят идейния проект обаче се оказало, че на площта, на която се разполага стадион "Шипка", няма да има място за всички съоръжения.
Предложението било върнато на община Асеновград за преразглеждане, тъй като възникнала необходимост някои от уредите или зоните да отпаднат. Проектантите са съобщили, че проектът няма как да бъде реализиран в този си вид през месец октомври. Към днешна дата доктор Грудев открива, че работата е недовършена и резултат от започнатото няма. Част от така нареченото „малко игрище” пък е реституирана.
Междувременно, на територията на стадиона са изградени две игрища от частни инвеститори. Договорите, които клубовете са сключили с община Асеновград за наем, са за срок от 10 години - в сила са до 2027 г. Футболното игрище за мини футбол е с площ от 1 460 квадратни метра, а закритият тенис корт заема 760 квадратни метра. Както изисква закона, след възлагане изготвянето на проект, е заплатен аванс в размер на 30% от стойността на проектирането. В случая създаването на идеен проект за реновиране на стадион "Шипка" в Асеновград е договорено за сумата от 35 000 лева.
Грудев възнамерява да запознае държавната власт с моментното състояние на спортния обект, след което следва да се вземе решение дали ще се изготви нов проект за реновирането му, или ще се предприемат мерки по довършване работата по настоящия.

Main Menu