Приоритет в снегопочистването на Асеновград е участъкът около свлачището преди НПК Асенова крепост

31 Дек 2019 10:53

 


„Приоритет в снегопочистването ни е участъкът около свлачището преди НПК Асенова крепост”, съобщи заместник-кметът на Асеновград инженер Стоян Димитров. Той посочи, че обследването на отсечката показало, че са възникнали и нови пукнатини. Пътят е главната връзка между града и селата Яврово, Лясково и Добралък. Освен това, обслужва и една от най-големите и значими туристически атракции – НПК Асенова крепост.
След като общината кандидатства и бяха отпуснати 460 000 лева от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, следващата стъпка е да се проведе обществена поръчка за избор на изпълнител. Ремонтните дейности включват изграждане на подпорна стена и анкери, поставяне на мантинела и ограда. Докато настъпи моментът на стартиране на укрепителните работи, при свлачището ще бъде поставена закупената с общински средства светофарна уредба.
За целта се изчаква одобрението на КАТ-Пловдив. Светофарът ще осигурява разминаването на два автомобила. Уредбата ще бъде поставена в двете части на свлачището на разстояние около 100 метра от него. Толкова е и дължината на самия компрометиран участък. Автобуси и тежкотоварни автомобили няма да бъдат допускани да преминават, докато участъкът не бъде укрепен. Туристите, които смятат да посетят НПК Асенова крепост, ще трябва да изминават пеша около 500 метра.
Пропускани ще бъдат само леки коли и автомобили със специален режим на движение, както и сметопочистващи и снегопочистващи машини. Очаква се реалната работа по обработване на свлачището да започне при благоприятни метеорологични условия или през пролетта.

Main Menu