Инж. Стоян Димитров: Ако ремонтът на моста не започне скоро може да се наложи да бъде затворен

03 Ян 2020 15:38

Заместник-кметът на Асеновград инженер Стоян Димитров и директорът на Дирекция „Строителство и благоустройсвто” към общината инженер Атанас Тошев извършиха нов оглед на компрометираната конструкция на моста при общинския пазар в града. „Ремонтът на съоръжението трябва да започне колкото се може по-скоро, защото в противен случай може да се наложи то да бъде затворено за движение.” Това каза заместник-кметът инженер Димитров.

Той допълни, че мостът е построен преди повече от 50 години и от тогава ремонтни дейности не са извършвани там. Вследствие на експлоатацията и липсата на поддръжка, както и вследствие проникването на вода, сол и луга през деформационните фуги и главните греди в близост до тях, както и опорните зони при устоите са силно обрушени. Бетонът е увреден в дълбочина и с просто око се вижда, че армировката е корозирала и това води до намаляване сечението и съответно – до понижаване носимоспособността на моста. По думите на Димитров, мостът не е в аварийно състояние, но в сравнение с преди 9 години, корозията е доста по-сериозна. Петна са се появили и на пътната плоча, което означава, че води са влезли и там. „В момента не е опасно за същинската експлоатация, но представлява опасност за моста, като съоръжение. Защото с времето ремонтът ще става все по-тежък. Така, че колкото по-бързо намерим финансиране и съумеем да извършим ремонта, толкова по-малки ще са щетите по носещата конструкция и ремонтните дейности ще бъдат по-облекчени от гледна точка на финансовия ресурс”, обясни Димитров. Това е един от общо четирите моста в Асеновград, които свързват града от двете страни на река Чая и е част републиканската пътна мрежа по линията Пловдив – Асеновград – Кърджали. Инженер Димитров припомни, че по предварителни разчети средствата, необходими за ремонт на моста, са в размер на около 5 000 000 лева. Тъй като сумата е непосилна за бюджета на общината, а и тази част от пътя е републиканска, градската управа търси финансиране от държавата. „Силно се надяваме, че държавната власт ще отпусне средствата така, както ни подпомогна за свлачището под НПК Асенова крепост, за което сме много благодарни на Правителството на България”, посочи Стоян Димитров. Той допълни, че в сумата е предвидено и разширението на моста, за сметка на тротоарите. Идеята е в двете посоки да се направят по две пътни платна. Това ще доведе до облекчаване на трафика по моста и съответно – натоварването на самата конструкция. Община Асеновград вече е сезирала Агенция „Пътна инфраструктура” и Областно пътно управление-Пловдив.

„През годините е бил изготвен проект за пътната част на моста. Но тъй като дълги години не е правен ремонт вече има поражения по цялата конструкция”, обясни инженер Атанас Тошев. В заключение заместник-кметът инженер Стоян Димитров обясни, че преди 9 години, когато е правено обследване на всички мостови съоръжения в Асеновград, е било установено, че в най-тежко състояние е бил така нареченият „Пешеходен мост”. За него още тогава правителството отпусна средства и той беше изцяло ремонтиран. Сега за моста при пазара в Асеновград ще се наложи ново обследване, за да се констатира конкретното му моментно състояние, тъй като към настоящия момент вече са заложени нови изисквания към състоянието на мостовите конструкции.

Main Menu