5 влюбени ще си кажат „Да“ на 20.02.20 г. в Асеновград

07 Фев 2020 15:47

 

Точно 5 двойки ще си кажат „Да“ в Асеновград на 20.02.20 г. А 1 е само заявлението за сключване на граждански брак на Деня на влюбените и празник на Трифон Зарезан – 14.02.20 г. За месецът, който отмина, двойките, сключили брак, са 26. Това съобщи Ваня Стоева от Обредния дом към община Асеновград. От началото на 2020 г. има постъпили общо 43 заявления за провеждане на изнесена церемония и още 26 двойки ще се оженят традиционно в ритуалната зала в града. Приблизителната възраст на бъдещите булки в между 25 г. и 28 г., а на младоженците от 30 г. до 35 г.
Ваня Стоева посочва, че в Асеновград се отчита увеличение броя на двойките, сключили граждански брак. Ето какво сочи статистиката за последните 3 години: през 2017 г. – 353 сключени брака, през 2018 г. - 367, а през 2019 г. - 379. „Добре е да запомним, че бракът е отговорен акт, който се базира преди всичко на любов, уважение, компромиси и бягство от рутината, а сватбената церемония трябва да бъде съчетание от традиции, обичаи и иновации“, казва Стоева. Тя допълва, че в последно време голяма част от младоженците предпочитат различен начин на провеждане на сватбеното им тържество.
„При нас идват млади хора, заредени с оптимизъм и идеи за провеждане на техния празник. Тук е мястото да отбележа, че ние като длъжностни лица, следва както да спазваме законовите норми, така и да се съобразим с желанието на бъдещите младоженци“, обясни Стоева и посочи няколко важни съвета. А именно: добре да се избере сватбената агенция, която организира тържеството; обстановката, в която се провежда сватбата; украсата за церемонията; внимателно да се подберат диджейят или оркестърът; зависи и от длъжностното лице, което сключва гражданския брак между двамата влюбени.
Ваня Стоева сподели и усещането, „когато видиш как всяка дума от словото, жест и поглед, отправени към младоженците, се приемат от тях и ги вълнуват, се заражда една необикновена връзка между служителя от Обреден дом и празнуващите“. „Ето тогава е много трудно да задържиш емоцията си, да овладееш мислите и гласа си, да успокоиш дишането и да имаш сили да продължиш“, добавя Стоева.

Main Menu