Грудев: Водим преговори с държавата за финансиране изграждането на пътя до манастир „Св. Петка“

17 Фев 2020 18:24

"Община Асеновград е поела ангажимент за изграждане на пътя към Мулдавски манастир "Света Петка". Проектът е създаден преди много години и през последно време занемарен. ВиК също ще участват с изграждане на 2 подкачващи станции и водоем с вместимост около 40 кубика, който ще бъде на нивото на манастира. Целта е да се ползва за питейни и противопожарни нужди." Това каза пред медии по време на визитата си в манастира кметът на Асеновград доктор Христо Грудев. Той участва в традиционния поход-поклонение и присъства на провеждането на панихидата в памет на Апостола на свободата Васил Левски. По думите на Грудев, в момента общинската управа е внесла измененията на проекта в кадастъра. Там се извършват необходимите законови процедури. Следващата стъпка е проектът да бъде внесен за съгласуване в Министерството на земеделието, храните и горите.

Междувременно се водят преговори с министър-председателя на България Бойко Борисов да бъде осигурено финансиране от Правителството за изграждане на пътя до самия манастир. Общата сума, необходима за реализиране на целия проект (изграждане на пътя и водопровода заедно с 2 подкачващи станции и малък водоем), ще бъде в размер на около 2 500 000 лева. Кметът на Асеновград припомни, че държавата отпусна около 500 000 лева за възстановяване на изгорялото крило на Светата обител. По повод оглед на ремонта, преди близо 2 години манастирът бе посетен от премиера. "Още тогава бе решено да започне проектирането на пътя, но до скоро не бяха извършени необходимите дейности за целта. Преди месец ние започнахме работата по постепенното реализиране на проекта. Смятаме, че ще го доведем до добър финал", изрази надеждата си градоначалникът. Идеята е паралелно да бъдат изградени пътят и водопроводът до Мулдавския манастир.

Грудев посочи, че се проучва дали има възможност планираният водоем да бъде по-голям от 40 кубика с цел да се водоснабдява с питейна вода и вилната зона "Параколово", намираща се в близост до Светата обител. В случай, че проектът стане реалност, ще има възможност да се развие и провеждането на зелени училища за ученици в манастир "Света Петка".

"Ако пътя бъде направен, освен ученически лагери, до Светата обител ще могат да пристигат и поклоннически групи с отци. Тук децата и младежите ще могат да се учат на вероучение, история и родолюбие, което е нужно на нашето младо поколение", каза игуменката на манастира монахиня Юлита. Тя съобщи, че в момента се изготвят проекти и за реставриране на храма, които трябва да бъдат одобрени от Епархийския съвет и от Националния институт за културно наследство (НИКН). Едва след това, ще може да се поиска финансиране, поради което за сега не става ясно колко пари ще са необходими.

Монахиня Юлита припомни и за визитата на Бойко Борисов, който е дал уверение, че ако има изготвени и одобрени проекти, то те ще се финансират поетапно. Игуменката обясни, че камбанарията в манастира е в аварийно състояние. Монахиня Юлита изрази надеждата си в най-кратки срокове да бъде осигурено финансиране и да се предприемат мерки. Тя се притеснява, че може да се стигне до инцидент, ако ремонтът на камбанарията не започне скоро. Съоръжението е изградено след Освобождението на България върху съществуващия нартекс. Затова камбанарията не е била със здрави основи. С годините и под влияние на метеорологичните условия, почвата се е напоявала все повече с дъждовна вода и земната маса се е слягала постепенно. През 2014 г. са поставени укрепителни скоби, за да може да не се разтварят колоните, но по чудо временното укрепване е издържало вече 5-та година.

Main Menu