Община Асеновград сформира работни групи, които вече следят за спазване на забраните

15 Мар 2020 13:12

 


Община Асеновград сформира работни групи, които ще следят за спазване на мерките, наложени от държавната власт с цел ограничаване разпространението на коронавирус. Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка със заповед на областния управител на област Пловдив по повод заповед на министъра на здравеопазването, Областният кризисен щаб нареди да бъдат сформирани работни групи по съответните градове.
Със своя заповед кметът на Асеновград доктор Христо Грудев нареди на територията на община Асеновград да функционират два такива екипа. Работните групи вече са на терен и извършват обходи по града. Тяхната задача ще е ежедневно да проверяват дали се спазва заповедта на Министерството на здравеопазването. При констатация на неизпълнение на мерките, екипите от община Асеновград ще уведомяват незабавно органите на МВР, РЗИ, ОДБХ и председателите на Областния и Общинския кризисни щабове.
Гражданите, които забележат карантинирани да нарушават забраната за излизане от дома, следва да сигнализират на телефон 112. Другият телефон, на който ще се приемат сигнали, е този, в РУ - Асеновград: 0331 60 100. Органите на реда са ангажирани с връчването на информационни писма, с които задължават карантинираните да спазват забраната за излизане от дома в 14-дневен срок.
Към вчерашна дата не са установени лица от община Асеновград, нарушили карантината. Общият брой карантинирани в Асеновградско към момента е 18. Те са под карантина, след като са се завърнали от пътуване в рискови държави. Задържани за нарушаване на забраната на този етап няма.
В помощ на нуждаещи се от ОДМВР - Пловдив е сформиран Мобилизационен щаб за цяла пловдивска област. В него са включени представители от сектор охранителна полиция, медицински институт към МВР, мобилизационни групи, оперативен анализ. Създава се организация чрез районните инспектори и домоуправителите за получаване на актуална информация за възрастни хора и граждани в риск, както и за ограничаване на тяхното движение. Хората ще бъдат подпомагани и при необходимост от снабдяването им с хранителни продукти и лекарства.

Main Menu