Д-р Хр. Грудев: Остана още малко, от нас зависи дали ще преминем бързо по платото

06 Апр 2020 14:02

Интервю с кмета на Асеновград доктор Христо Грудев пред ТВ САТ КОМ.

Какво ще коства на Община Асеновград удължаване на извънредното положение?
Заради създалата се ситуация е трудно в цялата страна. Както за хората, така и за администрации. В момента, община Асеновград приоритизира дейностите си по отношение на въведеното извънредно положение. Припомням, че въпреки затрудненото финансово състояние, успяхме да отделим 290 000 лева за ремонт на допълнителното отделение на МБАЛ – Асеновград. А това е от изключителна важност, за да сме подготвени в случай на необходимост от настаняване на заразени с COVID-19. По време на заседанието на Общинския оперативен щаб от РУ - Асеновград докладваха, че обстановката в града е под контрол. Предимно през деня има сигнали за струпани много хора на едно място, поради което засега няма смисъл да се обявява вечерен час.

Какво съобщават личните лекари - има ли хора със симптоми, които се лекуват вкъщи?
Хората, които имат съмнение и евентуално симптоми на коронавирус COVID-19, контактуват с личния лекар. На база оплакванията на пациента, джипито дава съвет и го проследява за няколко дни. Ако е необходимо, тогава лекарят праща специализиран транспорт, с който пациентът да бъде транспортиран до съответното здравно заведение. Но припомням, че никой, освен Националният оперативен щаб, няма право да съобщава информация за заболели от COVID-19, като дори и те не казват конкретни имена. И така е редно.

Ще има ли промяна в образователната система, особено след като се удължи извънредното положение?
Решенията за промени и изменение в начина на провеждане на обучението на ученици се взимат единствено на национално ниво, а ние сме длъжни да се съобразим с държавните разпоредби и да ги приложим. Двамата директори от средно и основно училище в Асеновград, които са членове на Общинския оперативен щаб споделиха, че вече има положителни отзиви от родители по отношение на провеждане на обучението. То продължава по план и на учениците дори им харесва.

Има ли още дарители - докъде стигна и направата на новото крило на болницата?
Дарителите вече наброяват близо 50 души, а сумата, събрана към 15:00 ч. на 03.04.20 г. (петък), е в размер на повече от 325 000 лева. Броят на благодетелите продължава да нараства. Аз съм изключително благодарен на всеки един, отделил от времето и финансите си, за да се включи, без значение от сумата. Ремонтът на новото крило на болницата вече стартира. Уверявам ви, че там всички тече при усилен труд и строго спазване на здравно-хигиенните изисквания. Ще бъдат обособени 1 интензивно отделение с 6 легла, които ще имат специално оборудване. Там ще се настаняват средно тежки и тежки случаи. Ще бъдат изградени и още 8 стаи с по 2 легла за по-леки случаи. Предвидени са стаи за лекари и сестри, манипулационна и допълнителни санитарни помещения.

Каква е дейността на доброволците? Колко са? Какви дейности са започнали?
7 души са заявили желанието си да бъдат доброволци в помощ на възрастни и нуждаещи се от подкрепа асеновградчани. Те са предимно ентусиазирани млади хора. Тяхната дейност е да се включват в пазаруването на храна и лекарства, да плащат комунално-битови сметки, както и да оказват съдействие при почистване на дома на хората, в случай на възникнала такава необходимост. Доброволците вече се включват активно. Носят продукти на възрастните. Оказват им морална подкрепа. А и една добра дума да споделят с тях, е от голямо значение. Истината е, че доброволците са твърде малко. Така, че призовавам, ако все още има желаещи, но не са разбрали, че община Асеновград търси доброволци, желаещите могат да се включат в кампанията, като подадат заявление в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в града от 08:00 ч. до 16:30 ч. Междувременно, социалните ни услуги са от изключително значение в този период на криза. По различни направления обслужваме стотици нуждаещи се, а и държавата дава възможности да увеличим капацитета както на обслужващия персонал, така и на потребителите.

Местните данъци и такси - събират ли се и как, има ли промяна в сроковете?
Местните данъци и такси се събират. Кампанията не е спирала. Хората продължават да посещават „Информационния център“ в община Асеновград. Разбира се, дейностите там се извършват при строго спазване на здравно-хигиенните норми и изисквания. Общинската администрация е предоставила и възможността плащане да се осъществява и по банкова сметка. Различните начини са описани на официалния интернет сайт на общината. Промяната в сроковете е според параграф 26 от Закон за мерките и действията по време на извънредно положение. Той гласи, че през 2020 г. отстъпката от 5% се прави на лицата, предплатили до 30-ти юни, данък върху недвижимите имоти и данъка за моторните превозни средства. 5%-тната отстъпка по отношение на такса „Битови отпадъци“ е валидна за срок до 30.04.20 г.

Колко са карантинираните?
Техният брой се променя непрестанно. До петък (03.04.20 г.) те бяха около 160, като на 212 е отпаднала карантината. Ежедневно се извършват съвместни проверки от РУ – Асеновград и представители на РЗИ – Пловдив, като в екипите са включени и представители на общината. Проверяват се търговски обекти, обекти от обществено значение и частни лица, поставени под карантина. За поредна седмица искам да благодаря на гражданите, че спазват доколкото е възможно мерките, наложени от Министерството на здравеопазването.

Къде, според Вас се намираме в кривата на заболяването?
В момента вървим нагоре по кривата. Благодарение на мерките, които предприеха правителството и Националния оперативен щаб, а и на гражданите, че голяма част от тях ги спазват, сега се намираме малко преди платото. А можеше вече да сме на едно много по-високо ниво на заболеваемост. И тогава здравната ни система нямаше да може да издържи. Именно затова се прие да бъде удължено извънредното положение, за да може ситуацията да бъде овладяна в максимална степен. Смея да твърдя, че нашето правителство предприе навременни и ефективни мерки. Точно затова ние катерим кривата много полегато за разлика от много други големи държави. Това е така, защото ние се оказахме по-дисциплинирани, навреме предприехме действие и мерки. Вярно е, че е досадно и скучно, но трябва да издържим още малко. Предстои ни още малко изкачване, за да достигнем платото. И сега изцяло от нас зависи колко време ще останем там и колко бързо ще затихне епидемията. Ако сме дисциплинирани и спазваме всички изисквания, платото ще продължи по-кратко. Колкото по-скоро излезем от кризата, толкова по-бързо ще се съвземем икономически. Затова апелирам нашите съграждани да положат още малко воля и усилие, за да преодолеем това изпитание. И аз знам и вярвам, че ще се справим.

Като лекар, бихте ли обяснили носенето на маски полезно ли е, или не, тъй като има разнопосочни мнения по този въпрос?
Лично аз, като лекар смятам и на база опита, който имам, че е добре да се носят индивидуални маски в този период, без да налагам мнение на никого. Неприятно е, неудобно е, но се свиква. Ефектът от носенето на маска е двустранен. Първо, ако си заразоносител, но се чувстваш клинично здрав, което не е необичайно за това заболяване, ти несъзнателно разнасяш заразата навсякъде, където минеш. Това е един вид филтър, който спира секретите, на пръв поглед невидими за просто око, но видими за микроскоп. Вирусът пътува от едно място на друго чрез тези секрети. Затова препоръката на Министерството на здравеопазването е отстояние от най-малко 2 метра между хората. Понеже капката не преминава толкова голямо разстояние. Една маска, колкото и непрофесионално да е направена, защото такава може да си изработи всеки вкъщи, който е поне малко сръчен, все пак предпазва до някаква степен. Целта е да има повече платове - най-малко 4 слоя, както каза професор Катранджиев. Ние, като хирурзи, например, ползваме 7-слойна марлена маска. Носенето на такъв вид предпазно средство е в интерес на гражданите. Наближава моментът, в който реално ще се наложи човечеството да се бори срещу вируса, затова препоръчвам на асеновградчани да носят маски. По този начин те ще предпазят не само себе си, но и близките си. Призовавам за малко самоизолация, отколкото да навредим несъзнателно на хората, които обичаме.

Main Menu