Шест лица от Асеновград са контактни на медицинската сестра с COVID-19 от КОЦ-Пловдив

16 Май 2020 07:47

Шест лица от Асеновград са били контактни на медицинската сестра с потвърдена положителна на COVID-19 проба от Онкологичния център в Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на общината след заседание на Общинския кризисен щаб, цитирани от Агенция "Фокус".

Пациентите са били обслужвани от сестрата, тъй като са с онкологично заболяване и провеждат химиотерапия.

Вчера (15.05.20 г.) им са връчени предписания за спазване на 14-дневна карантина. Те ще съобщават за състоянието си на личните лекари.

За момента няма регистрирани случаи на коронавирус в община Асеновград.

Общо 118 са лицата поставени под карантина към днешна дата (15.05.20 г.) в община Асеновград.

От тях 71% са в града, а останалите са жители на селата, като най-много са от Боянци - 24.

През изминалата седмица екипи на РЗИ - Пловдив и РУ – Асеновград извършиха общо 206 броя проверки на лица за спазване на карантинните ограничения и 63 - на обекти с обществено предназначение.

Образувани са 3 преписки за нарушения на карантинните изисквания. За последната седмица са получени общо 7 сигнала - основно за неспазване на ограничителните мерки. Създадена е била организация за своевременно изпращане заповедите на министъра на здравеопазване по населените места в общината за предприемане на мерки за изпълнението им.

В МБАЛ – Асеновград постепенно се възобновява приемът на пациенти. За COVID-19 са изследвани още 3-ма души от лечебното заведение, чиито проби са отрицателни.

В „Медицински център I“ също се възобновява провеждането на консултации и ваксинации.

24-ти май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – ще бъде отбелязан виртуално от училищата в община Асеновград, стана ясно още по време на днешното заседание на Общинския оперативен щаб.

Матурите ще се провеждат между 01.06.20 г. и 03.06.20 г., държавните изпити – между 05.06.20 г. и 10.06.20 г. Планирано е провеждане на балове след 26.06.20 г. или през юли, при условие, че това бъде разрешено от Министерството на здравеопазването.

Main Menu