Пияният кантонер, причинил катастрофа на жп прелез в Асеновград, отърва затвора

18 Май 2020 19:16

Окръжният съд в Пловдив призна за виновен, но произнесе условна присъда за 61-годишния Кирил Македонски, обвиняем за тежката катастрофа между влак и лек автомобил на жп прелез на Околовръстния път за Асеновград.

Тъй като обвиняемият се призна за виновен и делото протече по съкратеното съдебно следствие, присъдата бе намалена с една трета. Така Македонски получи наказание от 2 години и 8 месеца "лишаване от свобода" с изпитателен срок от 4 години.

Сигналът за инцидента бе подаден около 7 часа на 12 ноември м.г. на тел. 112. На охраняемия жп прелез на Околовръстния път за Асеновград, пътнически влак, движещ се от Пловдив за Асеновград, е ударил лек автомобил"Опел Астра", в който са пътували трима мъже. Те бяха откарани в болница, а пет дни по-късно единият от тях - 30-годишен мъж от село Караджово, почина. Причина за пътното произшествие се оказа неспусната железопътна бариера на прелеза. Пробата с дрегер на Македонски показа 1,8 промила алкохол в издишания въздух. Кръвната проба обаче сочи, че пазачът на охраняемия прелез е бил с 2,61 промила алкохол.

Окръжните магистрати осъдиха условно на 2 години и водача на автомобила, затова че е преминал прелеза с 60 вместо с 40 км, като не се е уверил първо дали не преминава влак. Той също призна вината си и наказанието му бе намалено с една трета.

Main Menu