Пуснаха под гаранция непълнолетния мотористът ударил жена в Асеновград

27 Май 2020 15:41

Днес, 27 май 2020 г,, Районна прокуратура – Асеновград внесе протест в Окръжен съд – Пловдив, против определението на Районен съд – Асеновград, от 26 май 2020 г., с което е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 2 000 лева спрямо С.С., на 42 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 22 май 2020 г., в гр. Асеновград, обл. Пловдив, предоставил на 17-годишния неправоспособен водач Д.К., мотоциклет „Хонда“, с който е предизвикал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на 40-годишна жена – престъпление по чл. 343 ал. 3 вр. чл. 342 ал. 1 от НК, както и за това, че се обадил на тел. 112 с неверно повикване, че същото моторно превозно средство му е било отнето – престъпление по чл. 326 ал. 1 от НК.

Със свое определение, от 26 май 2020 г., Районен съд – Асеновград е наложил на извършителя на деянието Д.К., мярка за неотклонение „задържане под стража“. Същата мярка прокуратурата е поискала и за обвиняемия С.С. Съдът е преценил, че може да се направи обосновано предположение, че С.С. е извършил престъпленията, в които е обвинен, но че няма опасност да се укрие, защото има постоянен адрес и е трудово ангажиран.

В протеста на Районна прокуратура-Асеновград е отбелязано, че обвиняемият С.С. не е осъждан, но срещу него е била водена проверка. По настоящото досъдебно производство е установено, че С. С. се е познавал с Д. К. Той е знаел, че 17-годишния младеж се интересува от мотоциклети. Дори двамата имали уговорка на 21.05.2020 г. да огледат друг мотор, към който С.С. е проявявал интерес за закупуване. Установено е, че обвиняемият С. С. е предложил и подтикнал Д.К. да управлява мотоциклета „Хонда“, на 22 май 2020 г., като няколко пъти му е казал, че може да го „пробва“ и сам му е предал ключовете за него. Според протеста на прокуратурата, така той е създал необходимите предпоставки Д. К. да причини пътнотранспортното произшествие, като престъплението е със завишена степен на обществена опасност,

Освен това, след като разбрал, че Д.К. е катастрофирал и ударил пострадалата жена, обвиняемият С. С. е направил опит да прикрие съпричастността си към извършеното престъпление против транспорта, като е извършил и друго - обадил се на ЕЕН 112 и подал неверен сигнал, за това, че му е бил отнет мотоциклета.

Поради тези изложени обстоятелства, Районна прокуратура – Асеновград смята, че е налице опасност С.С. да извърши друго престъпление, ако спрямо него не бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, поради което днес внесе настоящия протест в Окръжен съд-Пловдив.

 

Main Menu