Кои са почетните граждани на Асеновград за 2020 г.

01 Юни 2020 09:15

Кои са почетните граждани на Асеновград за 2020 г.: Георги Велев, Абдул Хассун, Вакрил Запрянов, Димитър Трамбураджиев.

ГЕОРГИ ВЕЛЕВ: Посветил е живота си на изучаването на културата, българските традиции и празничната ни система. Неговата книга "Българският празничен календар" по неповторим начин дава обяснение за смисъла на празниците и традициите, което допринася за издигането на българския дух и култура не само в пределите на страната ни, а и по света. Георги Велев е известен и с това, че е един от доайените на бойните изкуства в България и е създател на свой собствен уникален стил. Той е автори и на книгата "Нашата азбука Глаголицата".

 

АБДУЛ КАРИМ ХАССУН: Роден е в град Сайда, Република Ливан. Пристига в България през 1990 г. В Асеновград живее от началото на 20-те години на XX век. През годините изгражда и развива бизнес в областта на машиностроенето и металообработването. Собственик е на предприятие за металообработващи машини. Организацията му е вписана в престижния доклад на Лондонската стокова борса "1 000 фирми, вдъхновяващи Европа", през 2016 г. В предприятието му работят около 100 асеновградчани. Абдул Хассун е ай-големият дарител в кампанията за борба срещу COVID-19 в Асеновград. Той дарява 100 000 лева в помощ за оборудването с апаратура на отделението за заразени с новия коронавирус, изградено в асеновградската болница.

 

ВАКРИЛ ЗАПРЯНОВ: В началото на тази година, на 02-ри януари Вакрил Запрянов навърши 70 г. Родом е от Тополово, но целият му живот е отдаден на Асеновград и общината. Работил е в общинската администрация в града и е бил общински съветник. През последните 15 години той се слави като дарител и инициатор на благотворителност. Подпомага финансово чрез дарения асеновградчани, нуждаещи се от финансова помощ, както и талантливи младежи от Асеновград. Дарявал е средства също и за култура и други обществени инициативи.

 

ДИМИТЪР ТРАМБУРАДЖИЕВ: В продължение на 50 години прославя Асеновград с постиженията си в спортни състезания по вдигане на тежести. Спортната си кариера Димитър Трамбураджиев започва през 1959 г. Бил е 6 пъти шампион на България и два пъти балкански шампион за мъже в Атина. Именно там е обявен за най-добрият тежкоатлет на Балканиадата. В спортната си кариера е подобрил над 40 републикански рекорда. Инициатор е на построяване паметника на Васил Левски в града.

Main Menu