Птичи грип в Асеновград, умъртвяват десетки хиляди кокошки

05 Юни 2020 18:47

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в животновъден обект в землището на Асеновград. Инфекцията е установена в хале с 28 531 кокошки на възраст 51 седмици, обявиха от БАБХ.


"Около 72 000 птици ще бъдат принудително умъртвени по хуманен начин. Ще се извърши обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект", допълниха от Община Асеновград.

Последното огнище на заболяването в страната бе потвърдено преди почти 3 месеца. Това е деветото огнище в България от началото на 2020 година. Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците.

Местната власт е предприела всички необходими мерки за ограничаване разпространението на заразата. Зоната, в която са пребивавали птиците, ще бъде механично почистена и многократно дезинфекцирана. Същото ще се извърши в помещенията, на оборудването и транспортните средства, както и на дворовете и улиците в и около птицевъдния обект. Собствениците на животните ще бъдат обезщетени.

Main Menu