"Знаци на времето" - изложба за часовници и газови лампи в Асеновград

02 Юни 2021 11:02

 


Заместник-кметът по хуманитарни дейности в Асеновград Петър Петров присъства на откриването на изложбата "Знаци на времето". Експозицията е на Регионален етнографски музей (РЕМ) - Пловдив и гостуваше по повод майските празници в града на Чая. Изложбата е подредена в Исторически музей - Асеновград. "Знаци на времето" представя джобни, настолни и стенни часовници, както и газови лампи. Най-голямата група са джобните часовници или така наречените "английски часовници". Те са били произвеждани за Османската империя. Някои от тях са с турски цифри. Техните капаци са правени от сребро. Този вид часовници са носени в пояса при пищовите и ножовете. Трябвало е да бъдат запазени от нараняване, поради което са се изработвали с три чифта капаци - два от сребро и един от месинг. Сред интересните експонати е порцеланов часовник, който е с турски цифри. Каминните и настолни часовници са присъствали във всяка една гостна стая - те са символизирали лукса.
Изложбата носи „Знаци на времето“, защото в края на IXX век часовникът и лампата са знак за социален статус, а не всеки е имал възможността да има подобна вещ, обясняват организаторите от РЕМ - Пловдив. Газта, като начин на осветление, се появява през 80-те години на IXX век. А светилният газ по онова време е бил продаван в тенекии по улиците. Търговците крещели „Видело, видело!“ и всеки е излизал да си закупи газ за своята лампа.
Колекцията на пловдивския музей съдържа над 30 газови лампи. Някои от експонатите са направени от мрамор, порцелан, калай, керамика. Забележителност сред експонатите са газовата лампа на първия пловдивски кмет и лампата на генерал Васил Делов, който е участник в Балканските войни. Интересна е и порцелановата газова лампа с герба на България. В колекцията има и две газови лампи, които по-късно са пригодени да функционират и с електричество.

Main Menu