Еньовден в Асеновград – 180 малки булки обагриха града в бяло

24 Юни 2021 15:59

 

 

Днес Асеновград бе обагрен в бяло. Малки Слънчови невести шестваха из улиците на града и създаваха свежо настроение. Ритуалът „калиница“ е единствен по рода си, характерен е само за Асеновград и се провежда веднъж годишно – на Еньовден.
Тази година в обичая се включиха общо 180 момичета от различни градове на страната. В калиници се превъплътиха деца на възраст от 1 г. до 9 г. Празничният ден започна със Света литургия за здраве и щастие на малките булки. Тя бе отслужена от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев в църквата „Свети Николай Чудотворец“.
Кметът на града доктор Христо Грудев стана част от празника на калиниците. Той присъства на литургията в храма, след което всички заедно – малките момичета и техните родители и приятели потеглиха на литийно шествие из Асеновград, водено от градоначалника на Асеновград и отец Йордан. Първата спирка бе параклисът „Света Богородица - Въведение“ (Калиничката). Там момиченцата отново бяха благословени и наречени за здраве и щастие. После тръгнаха обратно по предварително определен маршрут, изпълнявайки традиционната и автентична детска песен „Вижте нашата каленичка колко е красива“, под съпровода на военния духов оркестър.
Финалът на празника бе в Градския парк. Всички Слънчови невести преминаха под венец от билки, събрани при изгрев слънце и поръсени от утринната еньовска роса. Децата получиха грамоти и подаръци, комплимент от община Асеновград.
В Градския парк ги посрещна заместник-кметът по хуманитарните дейности на града инженер Петър Петров. „Честит празник на всички калиници и на празнуващите своя имен ден днес. Бих искал да изразя радостта си от това, че тази година пандемията от COVID-19 отстъпва засега и можем да отбележим Еньовден в сравнително спокойна обстановка. Благодаря на всичките стотици малки булки, които обагриха Асеновград в бяло и оживиха атмосферата с песни и детски глъч. От свое име и от името на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев отправям пожелание за здраве и много сбъднати мечти на всички калинички и техните семейства. Скъпи деца, нека днешният ден запази у вас незабравим спомен и някой ден в празника да се включат дори и вашите деца, а вие с умиление да се връщате назад във времето и да разказвате за този момент“, каза пред присъстващите Петров.
Празничната програма приключи с изпълнение на детски песни.