Огънят в Югово е овладян

19 Авг 2021 08:17

Родопското село Югово вече не е застрашено от пожарите, които бушуват там от седмица. Огънят беше овладян, а този следобед (18.08 б.р.) заваля и дъжд. В ниските части обаче продължава да гори. Затова остава нуждата от още доброволци.

Над 170 пожарникари, доброволци, военни и горски служители днес правиха нови просеки, за да остане пожарът далеч от къщите в Югово, съобщи БНТ.

"Пожарът вече не се разраства така, както интензивно гореше в началото. В момента пълзят отделни огнища по деретата, което не представлява непосредствена опасност. Най-важното е, че няма опасност за населените места", заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

 

Премиерът Стефан Янев също увери, че ситуацията е под контрол. Водени са разговори с властите на съседни страни също да помогнат при нужда.

"При неблагоприятно развитие на ситуацията има готовност летателната техника от Българската армия да помогне с потушаване от въздуха. Като в готовност има един хеликоптер и други два са в наличност", допълни служебният премиер Стефан Янев.

Притеснението у хората в Югово обаче остава и призовават още доброволци да ги подкрепят в борбата с огъня.

"Хеликоптерът още към 12.00 часа спря да действа, оттогава насам никакъв хеликоптер не се е повявал, действа се само наземно, правим просеки с резачки, с мотики", сподели доброволецът Халил Бекир.

Днес районът на пожара бе заснет от дрон. Картината от високо ще начертае следващите стъпки за действие.

Main Menu