Областно пътно управление ще почиства локалите на Асеновградско шосе през сезона

09 Дек 2021 16:08

 

Областно пътно управление – Пловдив ще осъществява снегопочистването и поддържането на локалите на Асеновградско шосе през сезона, който е до края на март. Това стана ясно днес на среща в Областна администрация Пловдив. На нея присъстваха ръководството на Областно пътно управление в лицето на Петър Попов и инж. Бакърджиева и представители на Общините „Родопи“, Асеновград и Куклен.

Работното заседание бе инициирано от областния управител Ангел Стоев във връзка с двете важни теми пред участниците – зимното почистване на пътищата и поддържането на осветлението.

Асеновградско шосе е част от републиканската пътна инфраструктура и отговорност за него носи Областно пътно управление като част от Агенция пътна инфраструктура (АПИ). По закон прилежащите локали след акт 16 ще принадлежат на общините, което означава че „Родопи“, Асеновград и Куклен ще трябва да поемат ангажиментите по поддръжката и осветлението им. Според предварителни разговори, от АПИ са готови да осъществят снегопочистването до края на март 2022 г. Необходимо е само предложението от страна на трите общини да се оформи документално.

Представителите на Община Куклен заявиха, че локалите са прилежащи към главния път, т.е. те са едно цяло и изхождайки от тази позиция те искат да прехвърлят собствеността към АПИ, за да нямат отговорност по поддръжката. Тъй като казусът стои и пред останалите две общини, Ангел Стоев призова за диалог между тях, за да имат ясна позиция. Независимо дали ще е единна, тя ще е от съществено значение за намирането на решение на проблема в бъдеще.

Main Menu