Започва Литийното шествие с чудотворната икона на Богородица

25 Апр 2022 08:44

На втория ден на Великден от Бачковския манастир потегля традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица до местността Клувията. Там тя е била скрита, оцелява и е намерена в началото на ХVІІ в. Този поклоннически път чудотворната икона на Светата Божия Майка изминава вече повече от 400 години. Това е най-старият църковен ритуал у нас.

В шествието светинята се придружава от игумена на манастира, братята на обителта и хиляди православни християни. Те идват специално на този ден от цялата страна и от чужбина, за да изпълнят дадения обет за служба на Св. Богородица. През целия път църковен хор оглася планината с песнопенията си в прослава на Майката Христова.

 

В построения параклис в местността Клувията се отслужва св. Литургия, на вярващите се раздава курбан за здраве. Мнозина се измиват в благословените води на аязмото и всички преминават през скътаната в скалите малка пещера, в която чудотворният образ е прекарал повече от столетие. Вярващите християни са убедени, че с нейна помощ се случват чудеса.

Вярва се, че на втория ден от Великден силата на чудотворната икона е най-голяма.

Main Menu