Съветникът Лазар Влайков влиза в затвора за 4 години

30 Окт 2018 07:47

Бившият председател на Общинския съвет в Септември и настоящ общински съветник Лазар Влайков влиза в затвора за 4 години. Това гласи решение на Окръжния съд в Пазарджик, влязло в сила от 29 октомври. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Местният политик беше изправен пред правосъдието, след като с личното му оръжие „Глок 21“ фатално беше прострелян и загина на място 47-годишният ресторантьор Наско Тонкев от село Виноградец. Трагедията се разигра по време на детски рожден ден на 31 август миналата година. Според обвинението Влайков извадил новия си пистолет да се похвали, той тръгнал от ръка на ръка и попаднал в ръцете на 6-годишния тогава рожденик, който неволно произвел фаталния изстрел.

През март тази година на първа инстанция съветникът получи 3 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим, като беше осъден да плати и разноските по делото в размер на 7000 лева.

И двете страни в процеса обаче атакуваха това решение. Адвокатката на обвиняемия Елвира Панкова поиска оправдателна присъда или ново разглеждане на казуса от друг състав, а прокуратурата – максимално допустимото по закон наказание - 6 години, редуцирани заради съкратеното следствие до 4 години. За същото настояха съпругата и дъщерята на убития – Павлина и Деница Тонкеви, чрез адвоката си Нягол Панов.

Разразилият се след трагедията скандал принуди Влайков да подаде оставка като председател на Общинския съвет в Септември. Беше изключен и от редиците на ГЕРБ с решение на националното ръководство на партията. Запази обаче мястото си като съветник в градския парламент.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu