Роженски събор ще има тази година, от 19 до 21 юли

01 Мар 2019 17:08

 

Роженски събор ще има тази година, събитието е включено в Националния културен календар, съобщи на пресконференция днес кметът на Смолян Николай Мелемов. Община Смолян остава организатор на фолклорната част на Рожен'2019. Съборът на народното творчество и животновъдство ще се състои от 19 до 21 юли, а организатор е сдружение "Рожен - наследство в бъдещето", предаде БТА.

След 2015 г. традицията на Роженския събор с над век история е продължена като празник на фолклора, народните занаяти и животновъдството като поминък в Родопите. Във фестивалната програма на събитието е включен Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. Съборното надпяване и надиграване ще бъде на 4 сцени на Роженските поляни. Община Смолян е предвидила награден фонд за лауреатите.

Сред новостите в програмата е конкурс за автентична мъжка, женска и детска носия. Мобилна музейна експозиция "Духът на Родопите" ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, уточняват организаторите от "Рожен- наследство в бъдещето". На съборните поляни ще бъдат разгърнати изложения на занаяти, животновъдни и фермерски изложби, щандове на традиционни български ястия и храни от фермата.

Очаква се съборът да се превърне в едно от най-мащабните за годината национални събития. Организаторите съобразяват програмата с прогнозите за публика от стотици хиляди посетители. И това издание на Роженския събор щe бъде с безплатни вход и паркинги.

Община Смолян е заложила 80 000 лв. разходи, свързани с организацията на Роженския събор.

Main Menu