Над 300 кукери ще гонят злото на Песпонеделник в с. Широка лъка

03 Мар 2019 08:45

За поредна година смолянското село Широка лъка ще бъде домакин на традиционния кукерски празник „Песпонеделник, заради което ще бъде затворен пътя Смолян - Девин, в района на родопското село. Движението на моторни превозни средства ще бъде спряно днес от 11 ч. до 12.30 ч. Автомобилите ще изчакват на място. При необходимост ще бъде осигурено преминаването на автомобили със специален режим на движение.

Над 300 кукери ще гонят злото тази година на традиционния "Песпонеделник". Тази година ще участват шест кукерски състава. Те са от селата Сушица /Карловско/, Сопица /Брезник/, Изгрев /Благоевградско/, Богданов дол /Перник/, Осетеново /Павел баня/, а домакини ще са кукерите от Широка лъка. Кукерите от Сушица и Сопица гостуват за първи път на селото. Желаещите групи са били много, но повече от час и половина не може да бъде затворен пътя, а изпълнението на всяка кукерска група е 15 минути.

През годините гостите на празника са между 2000 и 4000 души. След като се насладят на дефилето на кукерите, гостите ще могат да извият кръшни хора по време на народното веселие с оркестър „Калофер“, посочи кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Main Menu