Кметът на Стрелча заставил 17 служители да подпишат заявления за напускане без дата

12 Мар 2019 22:35

Кметът на Община Стрелча е принудил поне 17 служители да подадат молба за напускане без посочена дата. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде Агенция „Фокус“.

Днес полиция и прокуратура извършиха претърсвания и изземвания по сигнали за работата на Община Стрелча.

„Във вчерашния ден в ОДМВР – Пазарджик е постъпил сигнал от бивш служител в една от дирекциите на Община Стрелча за това, че в началото на 2016 г. кметът е събрал множество общински служители в кметската зала и им е казал, че следва да подадат и подпишат молба за назначаване на работа и молба за напускане. Тези документи са били подписани от хората, които са се уплашили, че ако не изпълнят разпореждането на кмета, могат да останат без работа“, обясни Арнаудова и уточни, че и двата документа са без дата.

 

По думите й подалият сигнала е едно от лицата, които е подписало молба за напускане, и кметът вече е реализирал намерението си да го освободи.

„Започнало е разследване по т.нар. престъпление принуда, тъй като според данните, с които е стартирала полицията, а и прокуратурата, се касае за злоупотреба с власт“, коментира Румяна Арнаудова.

Тя обясни, че и към този час ръководството на Районна прокуратура – Панагюрище извършва претърсвания.

„Търсим документи и 17-те най-малко заявления, които са написани под натиск от служители да напуснат работното си място все едно доброволно. Снемат се обяснения и паралелно с това се разпитват хора. До момента са разпитани 10 души, които са в социален патронаж, двама в „Общински имоти“, един счетоводител, един деловодител и др.“, обясни говорителят на главния прокурор.

 


„Всички тези свидетели към този час потвърждават, че в началото на август 2016 г., заплашени от кмета, че ще бъдат освободени дисциплинарно, са подали молби за напускане без дата“, подчерта Арнаудова и уточни, че се очаква утре да се вземе решение за ангажиране на наказателната отговорност на кмета.

„Към този час не са открити посочените заявления, но деловодителката, която ги е приела, е потвърдила, че ги е получила“, обясни Румяна Арнаудова и изрази надежда, че тези документи ще бъдат намерени. „Но дори и без тях, се касае за престъпление, което може да се докаже и само със свидетелски показания. Наказанието е до 6 години лишаване от свобода в случай, че се докаже престъплението“, поясни говорителят на главния прокурор.

Main Menu