Печат на тази страница

Цвета Караянчева: Не от месии се нуждаем днес, а от водачи

02 Май 2019 08:15

Не от месии се нуждаем днес, а от водачи, не от чуждопоклонници и хулители, а от предани родолюбци.

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на тържествената заря-проверка в Панагюрище, посветена на 143-ата годишнина от Априлското въстание.

Тя напомни заръката на Апостола Васил Левски: "Да струваме добро на ближния си и да се борим за чисто и свято бъдеще."

Цвета Караянчева отбеляза, че днес се молим за душите на онези, които първи прозряха, че свободата не е химера, че сме достойни за нея. Защото и свободата, и робството, са вътре в нас, носим ги като белег от нож, за да ни спомнят какви сме били, чии потомци сме и какво е потребно да завещаем на идните поколения.

"143 години ни разделят от онзи повратен исторически момент, в който от Копривщица пренасят в Панагюрище кървавото писмо на Каблешков и църковните камбани възвестяват началото на Априлското въстание - апогеят на епичната национална съпротива срещу петвековното османско потисничество." - напомни председателката на Народното събрание.

"През паметната 1876-та априлци издигнаха грамада от черепи и кости и накараха целокупна Европа да настръхне от воплите на невинните, отбеляза още председателят на парламента. Тътенът на въстанието отекна далеч зад границите на Отечеството, за да покаже на света, че "народът български не може веч да търпи и е дръзнал да събаря империя", въоръжен с оръдия от черешови стволове, стари пушки и мокър барут, но воден от изконната човешка жажда за свобода, жажда, по-силна от огън, по-тежка от присъда, по-страшна от клетва!" - подчерта Цвета Караянчева.

Тя допълни, че "като масло на огън" кипва всенародното въодушевление и орачи, еснафи, даскали, попове, лихвари изоставят нивите, дюкяните, чифлиците, училищата, църквите.

"Днес този небивал революционен подем изглежда равен на самоубийство, безплодна саможертва на хора, обрекли себе си на мъченическа смърт и паднали в кървава жътва без да дирят отплата, без да дочакат признание приживе, без почести, опело и епитафии на гроба, пълководци без пагони", добави още председателят на Народното събрание.

По-рано днес тя заяви, че Априлското въстание е нашият щит срещу всеки хулител, който си позволи да каже, че ние, българите, сме получили свободата си даром.

На зарята-проверка Цвета Караянчева прие строя и поздрави почетните роти на Българската армия. При тържествения ритуал воините носеха знамената-светини, с които предците ни са излезли в славните дни на Априлското въстание да воюват за свободата на народа ни.

Main Menu