Жителите на Кръстевич: Държавата нехае, а Община Хисаря е мащеха за хората по селата

12 Окт 2019 15:04

Безводие мори от години жителите на село Кръстевич, Хисарска община. Не се вижда края на режима, на който са подложени хората в средногорското село. Проблемът с водата на Кръстевич е открай време. Канарската рекичка е единственият водоизточник в селото, а през лятото тя пресъхва и даже изчезва напълно. Често се налага хората да се снабдяват с вода за миене, къпане и пране от водоноски.
Държавата ни е зарязала, а община Хисаря е мащеха за селата от периферията и ограничава дейностите си максимум до Старосел. С тия оплаквания посрещнаха екипа на Коалиция „БСП за България” хората от село Кръстевич.

Предизборната среща започна с топло посрещане за Ива Вълчева и кандидатите за съветници. Самодейците от читалището бяха подготвили кратка литературна програма по стихове на български поети, след което изпяха няколко песни, подготвени специално за срещата.

„Познавам добре проблемите ви, идвала съм десетки пъти в селото ви и сърцето ме боли, че отново ви намирам в същото положение, както и преди години.”, каза през събралото се множество Ива Вълчева – кандидат за кмет на община Хисаря.

„По решаването на най-съществения за селото проблем – водата, трябва много работа. Това са проблеми, които не могат да се решат с магическа пръчка и който ви казва, че ще дойде на власт и ще ви пусне водата, просто ви лъже.” , коментираха Ива Вълчева и водачът на листата Пенчо Шапков. „Стъпка по стъпка, на първо време с подготовката на проекти, трябва да се върви към генерално решение на проблема с водата”, обясни Шапков.

Проблемите в Кръстевич са идентични с тези на повечето населени места в община Хисаря. В селото няма лекар, транспортът до града е нередовен. Няма помещение за здравна служба. Дървата за огрев и мръсните улици са друг проблем, характерен за повечето села в яката. „Проблемите са общи за всички.” , коментира и кандидатът за кмет на Красново за втори мандат Цвятко Истилянов. „99 процента от хората по селата се отопляват през зимния сезон на дърва. Доставката им е проблем, защото трета година Горското в Хисаря няма директор. „Гората е болна. Има предписание за прочистването й и на нас ни предстои да понесем тежки санкции, защото нищо не е направено за общинския горски фонд”, обясниха Истилянов и Вълчева. Те поеха ангажимент да назначат човек на поста, който да организира и регулира тази дейност, която ще осигури и нормални доставки на дърва за огрев по селата.

Кандидатите на „БСП за България” ще организират и ремонта на здравната служба, за да може поне веднъж в седмицата лекар да идва на място в селото и да осигурява профилактика и лечение на застаряващото население на селото.

”Нямаме намерение да хвърляме наедро празни обещания.” , коментираха кандидатите за кметове и съветници. „Повечето проблеми, които имате, изискват много работа и добра организация.” Почистването на деретата на реката и доставянето на допълнителни контейнери за боклука, са приоритетни за нас, обещаха кандидатите за съветници. На срещата бяха представени и част от хората от листата - Мария Мустакова, Цветомира Данчева, Апостол Станев и Таня Марковска.

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

Main Menu