Традиционният кукерски празник Песпонеделник ще се проведе на 1 март в Широка лъка

20 Фев 2020 11:40

Традиционният кукерски празник Песпонеделник тази година ще се проведе на 1 март, като проявите ще започнат още от 27 февруари, съобщиха от Община Смолян. Част от тях са посветени на националния ни празник - 3 март., предаде dariknews.bg.

 

Песпонеделник се провежда в Широка лъка. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар, припомни кметът на селото Васил Седянков.

Проявите стартират на 27 февруари, от 14:00 часа, когато ще бъде открита в читалището изложба от детски рисунки „Кукери“. На 28 февруари, от 18:30 часа отново в читалище „Екзарх Стефан“ ще се състои празнична програма, посветена на 3 март.

 

В нея ще участват деца от ЦДГ „Детелина“, ученици от ОУ, НУФИ и самодеен състав при читалището, който ще представи пиесата „Прошка“. Традиционният концерт на възпитаниците на НУФИ „Широка лъка“ ще се проведе на 29 февруари, от 18:30 часа в училището.

На 3 март, от 11:00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметниците на героите. Маскарадните игри започват в 11.00 часа на 1 март. Досега заявки са потвърдили пет кукерски състави, начело с песъците от Широка лъка.

Седянков каза още, че хотелите и къщите за гости в селото и околните населени места са пълни с туристи за Песпонеделник. През годините гостите на празника са между 2000 и 4000 души.

 

След като се насладят на дефилето на кукерите, гостите ще могат да извият кръшни хора по време на народното веселие с Виевската фолк група, посочи Седянков.

Движението за моторни превозни средства, ще бъде спряно в селото на 1 март, от 11:00 до 12:30 часа. Организатори на Песпонеделник са : община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.

Main Menu