Хора от чирпанско село се опитват да възродят свято място с построяването на православен параклис

24 Май 2020 08:31

 

Повече от десет години инициативен комитет от чирпанско село се опитва да възроди свято място с построяването на малък православен параклис.
Местните обмислят това да се случи в местността Голямата черква, на километър и половина от село Стоян Заимово, на място, където е имало седем черковища и манастири.

В отворено писмо до медиите от църковно настоятелство "Св. Пантелеймон" потърсиха помощ и съдействие за изграждането на храма.

 

Идеята за построяване на храм е по-стара, но кампанията за набиране на средства е от 10 години, обясни Златка Колева от от Църковно настоятелство "Свети Пантелеймон", село Стоян Заимово.

За изминалите десет години убедили общината в Чирпан да предостави терен за строеж, а църковното настоятелство закупило земята.

""Голямата черква" е свята кауза, която обедини родолюбиви сънародници от страната и чужбина с една цел - да върнат Божията благодат над земите на Тракия. Построяването на дом Господен е дело мъчно във времена на безпросветност и духовен упадък, но това още повече ни задължава да бъдем съзидателни, да бъдем отговорни за възпитанието на децата ни. За строителството на храма са нужни 30 000 лева, до момента сме събрали 13 850 лева, благодарение на ученици и пенсионери, започнали начинанието с вяра и ентусиазъм. За наша радост, каузата ни стана национална, подкрепиха ни медии, общественици и хора на изкуството. Но въпреки многогодишните ни усилия, не можем да се справим с набирането на нужните средства. Обръщаме се към вас с надежда, че ще ни помогнете и ще подкрепите това Богоугодно дело.", пише Златка Колева.

 

"Изследванията сочат, че по тези места е имало няколко черкви и манастири. Един от хълмовете се нарича Св. Илия. Имало манастир, в който монасите живеели много аскетично и не всеки можел да стигне до там. Първо човек трябвало да се прости с ближните си, защото морето започвало да гърми и да трещи. Мястото е открито чрез видение на местен овчар от селото, а археолозите по-късно потвърждават, фактите съвпадат с това видение – там е открит зид от средновековен манастир. В тези десет години трябваше да убедим общинската администрация, че това е важно за развитието на региона, тъй като сме наследници на древна история, подчертава Златка Колева.

 

Банкова сметка на Храм Св. Пантелеймон:

Уникредит Булбанк,

Булстат 177198318,

UNCRBGSF, BG 50

UNCR 7000 15 23 08 58 95.

Main Menu