БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ ИЛИ ПРЕДНАМЕРЕНО ДЕЙСТВИЕ?

26 Ное 2020 21:33

Край село Кръстевич има няколко язовира. Един от тях е зарибен от жител, който живее в Кръстевич. Рибата трябва да се излови, човекът взема лодка, мрежи и влиза в язовира. Това вижда жител на селото и загрижен за общинкото имущество, позвънява на телефон 112. Хората от централата се свързавт с Райнно управление на полицията в Хисаря и началникът – г-н Пламен Арабски разпорежда на служители на РУП да заминат за Кръстевич. Пристигат там, виждат,че се потвърждава сигналът и осведомяват своя началик.

Веднага се свързах с г-жа Ганева и тя ми каза, че имат уговорка с Г. да си излови рибата. Разпоредих рибата да се върне обратно в язовира – каза г-н Арабски. - Нашите служители се оттеглят и от там нататък не знам какво е станало.

Г. е ловил риба от язовира, който не е даден под наем - ми каза кметът на общината. Има решение на Общинския съвет, че предаваме язовирите на държавата. В момента на това решение , на язовир, на който му е изтекъл договора, не можем да обявим процедура за от- даване под наем. Г. държал този язовир преди и след като му е изтекъл срокът на договора и ние не можем да му го подновим,. той продължил да си го държи и отишъл да си хваща рибата. Държавата ни е такава. Ако държавата го беше взела, от там нататък да го дава, на който иска. Сега нито държавата го взема, нито аз мога да го дам под наем и той стои безстопанствен – каза г-жа Ганева.

Кметски наместник на Кръстевич е Тодор Стоев. Той дори не е разбрал какво става на язовира. Пък и както сам каза човекът:

Аз съм от два месеца в кметството, сега навлизам в работата, но постепенно ще се запозная с проблемите. Научавам от вас и един съселянин ми каза,че идвала полиция.

Според закона, за да имаш риба в язовира, трябва да имаш ферма, да имаш разрешение за извършване на стопански риболов, да подадеш заявление с какво ще извършваш действието – с лодка ли, с мрежи ли и т. н. Но какво да говорим за ферма, когато се оказва, че язовирът е на държавата и тя не си го е потърсила? Г. е използвал това, че има стар договор, зарибил го е и сега лови рибата.

Кой носи отговорност за всичко, станало в Кръстевич? Министерството на околната среда и водите ли, Агенцията по рибарство и аквакултури ли, кметът ли, Общинският съвет ли? И къде е рибата сега? Още ли е в язовира, или е в две огромни водни съоръжения, изкопани на общинска земя до гробищата на Кръстевич, както твърдят някои селяни от там?

 


Свързах се и с Агенцията по рибарство и аквакултури. Това било често срещана практика, тъй като язовирите, които са предадени на държавата, не се поддържат от нея, тя няма възможност, макар че стават публична държавна собственост. Съвсем логично е да има приемно- предавателен протокол между общината и държавата. Ако рибата се продава и човекът няма необходимите документи, санкцията по чл. 49 „А“ е от 3 до 10 хил. лв.

 


Няма да отмина факта, че в Кръстевич се говори, че братът на господин Г. е чистил реката в селото.

Брат му отиде в Германия и не си е потърсил парите. И парите са 2 хиляди лева. Мога да покажа договора. В Кръстечвич не са доволни, че реката им се изчисти, защото като дойде водата, става страшно, излиза извън коритото и ги залива. Брат му си е купил верижен багер и ние сме сключили договор, защото има машина на място - отговори на този въпрос кметъг инж. Ганева.

А що се отнася до язовира, инж. Ганева продължи :

Ако можех да го дам под наем.....Сега той го държи, защото го е държал и преди. Имал договор и не си е махнал от язовира рибата. Казала съм му: „Хващаш си рибата и да не съм те видяла повече там.“ Води се общинска собственост, но държавата ни е заявила запор и не можем да го дадем под наем.

Завършвам с едно изречение: „Общински съветници, а размърдайте се! Вие знаете защо.“

Източник: Ирина Кирилова, в. ТРАКИЙСКИ СВЯТ

 

Main Menu