Бойко Борисов в Доспат: ЕС винаги намира правилните решения

25 Дек 2020 14:33

"Европейският съюз винаги намира правилните решения и с Великобритания ще има споразумение. Има договор и ще продължим да работим заедно".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в новата компостираща инсталация за отпадъци в Барутин, община Доспат. Тя е изградена по Оперативната програма "Околна среда" на стойност 9,654 млн. лева, съобщиха от Министерския съвет.

 

Повод за думите му е вероятната сделка за търговското споразумение за Брекзит.

Премиерът Борисов изтъкна, че постигнатото споразумение между ЕС и Великобритания е изключително важно, тъй като имаме хиляди български студенти и работещи наши сънародници там, а хиляди англичани притежават имоти в България и често им се налага да пътуват.

Българският премиер заяви за преговорите по излизането на Великобритания от ЕС: "Истински поздравявам и Урсула фон дер Лайен, и Мишел Барние, нашият преговарящ от името на ЕС, както и Борис Джонсън, който направи необходимото да имаме споразумение. Това е един хубав ден за Европа като цяло"..

Новата компостираща инсталация в Барутин ще обслужва пет общини - Девин, Борино, Сатовча, Сърница и Доспат. "Родопите са основен приоритет на правителството наред с образованието и здравеопазването", каза Борисов.

За развитие на новия градски център в Доспат са дадени 4,5 млн. лева през 2019/2020 г. Той е разположен на 13 декара площ. Финансирането е отпуснато от Министерския съвет в рамките на настоящата и миналата година.

Според ФБ страницата на премиера в последните 4 г. правителството е отпуснало над 40 милиона на община Доспат.

В местното училище учат 300 ученици. "Важно е хората във всяко едно населено място да виждат помощта от българската държава", заяви Бойко Борисов.

Междувременно шофьор на линейка в Доспат каза, че не е получил обещаните 1000 лв. за хората, които работят на първа линия с коронавируса. "Аз съм ти пратил 83 млн., сега да видим кой ти ги е задържал", отговори премиерът Бойко Борисов. Думите се чуха от хората, които гледаха излъчването през "Фейсбук" профила на премиера на неговата разходка из центъра на Доспат, който се ремонтира.

По думите на мъжа директорът на спешния център в Смолян не давал бонусите с обяснението, че хората не работят достатъчно. Борисов каза, че месечно 80-90 млн. лв. се дават за работещите на първа линия, и обеща да провери случая. Той цитира поговорката: "Царят дава, пъдарят не дава".

Вероятно този диалог е наблюдаван и от здравния министър Костадин Ангелов, който се ангажира да провери случая.

Main Menu