Румен Радев: Доживяхме ГЕРБ да зове държавния глава да наложи вето

01 Май 2021 14:41

Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това го очакват избирателите вляво и всички демократи", каза държавният глава Румен Радев и посочи, че днес е важен ден за социалистичеката партия, защото трябва да реши как да процедира с връчването на третия мандат за съставяне на правителство. Президентът е в Първомай по случай празника на града. Пред журналисти той коментира актуалната политическа обстановка.

Дали е готов със състав на евентуално служебно правителство, Румен Радев не каза и добави, че това ще стане ясно след като мине конституционната процедура за съставяне на кабинет и ако парламентарно представените партии не успеят да сформират правителство.

Държавният глава обясни, че е издал указа за обнародване на изборните промени, тъй като кабинетът на Борисов "дълго е пречел на машинното гласуване и вота на българите в чужбина.

 

"Доживяхме ГЕРБ да призовава държавния глава да наложи вето. Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива някакви права над нея, са евтина пропаганда. И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент не мога да избера когото и да било за член на ЦИК. Това е отговорност на парламентарните групи, които номинират и председателя, и заместниците и секретаря на ЦИК. Разликата е в обществените консултации. По новия закон те ще се провеждат не в Народното събрание, а в президентската институция. Така беше по закон и до 2014 г. Няма никаква драма, а просто евтини спекулации“, коментира още Радев.

На въпрос ще се справи ли новият състав на ЦИК за евентуални избори през лятото, Радев заяви: „Не мога да тълкувам, длъжни са да се справят. Затова действам толкова бързо. Ако има предсрочни избори, за да се справят, трябва тази нова ЦИК да встъпи в своята роля от първия ден след разпускането на парламента. Това е залогът за успех".

На въпрос кога би насрочил избори, той заяви: „Това не зависи от мен, а от хода на конституционната процедура за съставяне на правителство. Чакаме развоя, всичко ще се реши тази седмица".

Main Menu