Кметът на Кричим иска глоби за хората, хранещи бездомни животни

14 Май 2021 10:52

Кметът на Кричим Атанас Калчев иска да се наложи глоба за хората, които хранят бездомните кучета. Калчев предлага санкцията да е от 50 до 500 лв., като според него така ще се спре популацията им.

"Има две жалби от граждани. Преди два дни беше нападната жена и това преля чашата", казва Калчев пред бТВ. В Кричим няма приют, а на определен период се вика фирма, с която общината има договор. Дружеството събира кучетата, кастрира ги, обезпаразитява ги и ги маркира.

Част от хората в Кричим са съгласни с предложението на кмета. "Има малки деца. Това безразборно хранене не е добре, все пак, който иска домашен любимец, да си го държи вкъщи", казва жител на града. Други споделят, че нападенията от кучетата зачестяват и преди дни дете е било нападнато.

 

Бездомните животни се съберат на три места в града, където се хранят. Жители споделят, че има бездомни кучета, които са от други села.

Природозащитници обаче са против глобите. Атанас Бояджиев посъветва кмета да потърси финансиране, тъй като бездомните животни могат да станат агресивни, ако не се хранят.

Според Закона за защита на животните органите на местната власт изграждат приюти и се грижат за животните, като ги кастрират, обезпаразитяват и хранят. В приютите обаче кучетата могат да се държат до няколко месеца.

Main Menu