Ръжево Конаре и Дълго поле: "Не" на кариерата

29 Авг 2021 08:51

Жители на Ръжево Конаре и Дълго поле за втори ден излязоха на протест срещу дейността на кариерата за инертни материали, която се намира в землището на двете села, предаде БНР.

Вчера близо 50 души се събраха при пътя до кариерата при моста на река Стряма в готовност да спрат камионите, извозващи инертни материали. Не се стигна обаче до блокиране на движението, тъй като камиони на фирмата концесионер не се появиха, а колите спокойно преминаваха и в двете посоки.

Жителите на селата настояват кариерата да спре работа и да бъде прекратена концесията на фирма „Водстрой“, която добива баластра оттам. Местните жители са притеснени, че интензивната експлоатация на кариерата е причина за значителния спад на подпочвените води в землищата на Ръжево Конаре и Дълго поле. Пресъхването на много кладенци и безводието са заплаха за поминъка на много хора в този земеделски район, предупреждават жителите на двете села.

 

Отделно хората в Ръжево Конаре настояват да спре преминаването на камиони с инертни материали по нерегламентирани пътища, често дори през коритото на реката. Според тях за по-малко от два месеца положеният нов асфалт на моста вече е разбит.

На протеста присъстваха кметът на село Ръжево Конаре Димитър Гинов и заместник-кметът на община Калояново Пламен Николов, както и представители на Сдружение „Сирма 2012“.

Стана ясно, че в понеделник геодезисти и представители на община Калояново ще трасират пътя покрай реката, за да видят колко е изместен и какво показва кадастърът.

На мястото на протеста имаше представители на органите реда.

Жителите на двете села са категорични, че ще продължат с протестните си действия и през следващата седмица.

Main Menu