Печат на тази страница

Стартира подписка в подкрепа на 5 мерки за спасяване на розопроизводството

19 Ное 2021 10:22
 
 
 
Над 30 розопроизводители се събраха снощи (18 ноември) в Стрелча на разяснителна среща във връзка с кандидатстването за еднократна помощ от кампанията „SOS Българска роза“. Те се обявиха и в подкрепа на предложенията на сдружение „Българска розова долина“ за промени в Стратегията за развитие на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 г.  
Исканията на розопроизводителите са следните: 1. Установяване на количеството и качеството на излишъците от розово масло, чрез „Държавна лаборатория Българска роза“; 2. Изработване на прозрачен механизъм за финансова подкрепа на сектора, чрез „Българска банка за развитие“; 3. Финансова подкрепа за розопроизводителите на базата на количество реализиран розов цвят, а не на база площ на насажденията; 4. Насърчаване и подкрепа за участие на международни изложения, чрез „Държавната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия“; 5. Против мораториума за нови насаждения.
Инициаторите от сдружение „Българска розова долина“ изпратиха писмо до Министерство на земеделието, храните и горите с тези предложения на 8 ноември, но все още не са получили отговор от ведомството.
Поводът за срещата в Стрелча беше старта на кандидатстването за еднократна помощ от „SOS Българска роза“ за розопроизводители от Стрелча, Клисура и Средногорието. Напомняме, че помощ от дарителската кампания ще получат производители с насаждения до 30 дка., които могат да докажат реализиран розов цвят на цена под 2 лв./кг. след попълване на кратък формуляр.
„Виждам, че у хората все още има надежда. Трудно им е, докарани са до отчаяние, но не се отказват и това ни дава стимул да продължаваме и ние да се борим гласът на българския розопроизводител да бъде чут.“ Това сподели Владимир Стоянов – инициатор на кампанията и председател на сдружение „Българска розова долина“. 
Подписката, която стартира в Стрелча в подкрепа на исканията на сдружение „Българска розова долина“ , вече е онлайн. 

Main Menu