Назначеният от Нинова бивш шеф на ВМЗ е живял в къща в Хисаря за 4500 лева на месец за сметка на завода

17 Сеп 2022 13:09

Бившият изпълнителен директор на „Вазовски машиностроителни заводи“ Иван Иванов, който бе назначен на поста от Корнелия Нинова по времето когато беше вицепремиер и министър на икономиката, е живял в къща в Хисаря срещу месечен наем от 4500 лв. за сметка на държавното предприятие. Това съобщиха от Държавната консолидационна компания (ДКК) днес, която е принципал на държавните фирми в сектора., предаде Offnews.bg. 

Договорът за наем е сключен по негово разпореждане и с изисквания за локацията и условията на недвижимия имот. Това показа проверка за състоянието на завода, извършена от новото ръководство.

До сега представителите на ръководството на ВМЗ, които не разполагат с жилище в района, са използвали апартамент в центъра на Карлово, който е нает от предприятието срещу месечен наем от 250 лева. При встъпването си в длъжност, въпреки че апартаментът е бил свободен, Иван Иванов наема за сметка на ВМЗ самостоятелна къща в Хисаря с площ от 152 кв. м. Имотът разполага и със собствено барбекю с площ 16 кв.м.

Изглежда водещо при избора е била близостта до минералната вода на Хисаря, тъй като по-близките населени места като Сопот и Карлово не са отговорили на нуждите на предходния изпълнителен директор. На годишна база разходите за бюджета на ВМЗ за избраното жилище възлизат на 54 000 лева, посочват от ДКК.

В периода преди да бъде наета къщата, изискването на бившия изпълнителен директор Иван Иванов е било всеки ден шофьор с кола на ВМЗ да пътува от Сопот, за да го вземе от София. Същият курс се е повтарял и всеки следобед, след края на работното време. Осреднено всеки ден служебен автомобил е изминавал над 500 км изцяло за сметка на завода, за да транспортира изпълнителния директор Иван Иванов до работното му място.

В резултат на проверката стават ясни и още няколко решения на Иванов, които ощетяват значително бюджета на ВМЗ. Предишното ръководство е назначавало хора с клауза в договора за обезщетение от 6 заплати, при предсрочното прекратяване. В последните си дни на поста Иван Иванов започва да освобождава служители, като изплатените обезщетения приближават 100 000 лв.

Main Menu