Печат на тази страница

Започват геофизични проучвания на най-стария тракийски център край село Васил Левски

03 Май 2019 16:11

Започват геофизични проучвания на най-стария тракийски център в България, който се намира край карловското село Васил Левски. Проучванията се извършват на площ от 15 декара със специализирана техника от Минно-геоложкия институт, съобщи директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов.

Целта е да разберем колко е площта на укрепената част – т.нар. цитадела, общата площ на града, както и на каква дълбочина са построени градежите и структурите на целия тракийски център, обясни Кисьов. Той обясни, че по обекта работата е започнала още през 1993 година, но е спирана, заради липса на средства. "Тракийското селище е 35 декара, но ние проучваме само укрепената част - цитаделата. Също така намерихме един от най-старите храмове, които основи са само на два метра дълбочина.", каза още Кисьов.

Селищният тракийски център край село Васил Левски най-вероятно е бил административно и политическо средище на някой от най-ранните царе на Oдриското царство в край на VІ началото на V в.пр.н.е., в който са живели и пътуващи гръцки майстори, често наемани от тракийските царе за строителство на гробници или укрепителни съоръжения.

Обектът е изключително интересен, защото на практика това е първият тракийски град, с монументални градежи. Сега имаме почти цял разкрит тракийски град – Севтополис, който се намира на дъното на язовир Копринка. Севтополис е много по-късен град, като столица на одриската държава на Севт ІІІ. Докато този край с. Васил Левски е с около 250 – 300 години по-ранен. Може да се каже, че това е първият град, свързан с одриските владетели, каза доц. Костадин Кисьов. "Градът е бил търговски център. Намерени са доста амфори от остров Самос за зехтин и вино. Владетелят е търгувал с всички гръцки градове.", каза Кисьов. "Също в този регион е имало много могили, но голяма част са унищожени. Все още не е намерен некропола на това селище. Всичките проучени могили са от по-късен период. Ще положим усилия да открием и некропола на града. Има една гробна колона, която е открита и ще търсим в околностите.", каза директорът на археологическия музей в Пловдив.

Проучванията ще се правят в периода юни – август, така че в края на периода да се изясни какви разкопки предстои да се правят на терен. За геофизичните проучвания община Карлово отпусна 35 000 лв. от бюджета си.

Отделно Община Карлово е заложила и средства за следващите 5 години за изработването на теренни карти с находките от територията на цялата община. Също ще се търси и европейско финансиране по различни програми.

Община Карлово ще заснеме всичко и ще се направи обща карта на региона. Целта на тази карта е да бъде заснето и вкарано в регистър всичко, което се намира на територията на общината от различни епохи. Край Клисура ще се проучват селищни могили и отделни обекти от праисторическата епоха, които не фигурират в нито една археологическа карта.

 

Main Menu