Д-р Емил Кабаиванов: Всяко дете е важно за нас!

07 Юни 2019 15:39

Проектът „Център за работа с деца на улицата“ създадохме преди няколко години като част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, защото за нас всяко дете е важно! Възпитанието и образованието на всяко дете е отговорност! Ние ще се постараем да няма деца на улицата, да няма деца, лишени от родителски грижи. Възможност за това дава проектът, чиято реализация започва днес. С него ние допълваме и надграждаме широкия кръг предоставяни социални услуги в общината, те стават вече осем. Нашата цел е да оказваме помощ на всички, които не могат сами да се справят с връхлетелите ги проблеми от различно естество. Това каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов на официалната церемония и полагане първа копка за изграждане на Центъра, състояла се на 7 юни.

На събитието присъстваха заместник-областният управител на Пловдивска област Евелина Апостолова, секретарят на общината Стефан Стефанов, зам.-кметът по строителството Данка Люртова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, началникът на Районно управление към Областна дирекция на МВР – главен инспектор Сълко Литов, представители на фирмата-изпълнител на строително-монтажните работи ДЗЗД „Карловострой“, на строителния надзор „Аспект“ ООД и на авторския надзор „Сан проджект консулт“ ООД.

На пресконференция, предхождаща първата копка, подробно представяне на проекта направи Красен Краев – началник отдел „Планиране и разработка на проекти и програми”. В социалната услуга ще бъдат обхванати 30 деца от общината, от всички етноси и рискови групи. Центърът ще бъде на два етажа с помещения за занимания и специализирани кабинети. Предвиждат се индивидуална работа с всяко дете и с неговото семейство; семейно консултиране и подкрепа, медицински услуги и обучение в санитарно-хигиенни навици, ограмотяване на децата, придобиване на родителски умения. В двора на центъра ще има многофункционална спортна площадка, зона за деца до 3-годишна възраст и богато озеленяване.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“. Община Карлово ще осигури последващото функциониране на центъра и предоставянето на качествени услуги.

От 1 юни функционира Дневен център за възрастни с увреждания, а в момента общината разработва проект за Център за настаняване от семеен тип за хора от третата възраст. С неговата реализация Карлово ще има пълния пакет социални услуги.

Main Menu