Петият Фестивал на лавандулата се проведе в Карлово

22 Юни 2019 22:03

Няма нищо по-естествено от това, след като отдадохме значимото на маслодайната роза – емблемата на града, региона и страната ни и уважихме всички, които я отглеждат, да направим същото и към хората, които се трудят на лавандуловите полета. Ще припомня, че през 2018 година България беше на първо място в света по производство на лавандулово масло – около 100 тона годишно... Важно е да запазим с устойчиви темпове производството на етерично-маслени култури. Този поминък трябва да съществува дълги години в нашия регион. Поздравявам всички, дошли на празника! Благодаря на самодейците, които със своите танци, песни и феерията от цветове отново ни показват най-добрите традиции от народното творчество! Честит празник!

С тези думи кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов откри на 22 юни Фестивала на лавандулата, организиран от общината за пета поредна година.

Празникът започна с ритуал „Жънене на лавандула” в масив южно от града и се пренесе сред вековните къщи и криволичещи улички на Старинно Карлово. В двора на Патевата къща Феята на лавандулата Цвета Шаламанова посрещна десетките български и чуждестранни туристи, пожела им да са здрави и да живеят в хармония със себе си, а щастието и късметът бъдат техни неизменни спътници. След фолклорните изпълнения всички си отчупиха от празничната пита, поръсиха се с Мълчана вода и, водени от Царица на розата Карлово 2019 Яна Цветкова и Лавандуловата фея, минаха под Еньовия венец - за здраве през цялата година.

В Бухаловия хан се състояха демонстрация и обяснение на процеса на лавандуловарене, а магическият Танц на самодивите плени десетките, дошли на събитието. Сред присъстващите бяха секретарят на общината Стефан Стефанов, заместник-кметовете Антон Минев и Стойо Карагенски, много приятели на Карлово.

Празникът продължи с шествие до централния площад „20-ти юли”. Там се завихри фолклорната плетеница „С хоро на лавандула“, в която участваха танцови състави от селата Бегунци, Климент, Каравелово,

Ведраре, Войнягово, квартал Сушица, град Баня и Танцова школа „Свиленица” при НЧ „Св. Наум Охридски“ София.

В деня, предшестващ фестивала, за децата бяха организирани работилница на открито и лавандулово шоу. Под патронажа на кмета на общината, Карлово стана част от националната кампания „Изпей „Обичам те!” на български”.

Main Menu