Мирослав Василев е носител на Наградата на Карлово за 2019 година

18 Юли 2019 13:29

 

На официална церемония, състояла се на пл. „20-ти юли“, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи Наградата на Карлово на хореографа и ръководител на фолклорен танцов ансамбъл „Розова долина„ Мирослав Василев.
По традиция престижното отличие се връчва всяка година в навечерието на 18 юли – годишнина от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Наградата е статуетка „Златната Богиня“ изработена от скулптора Димитър Бакърджиев и парична сума, осигурена от община Карлово. Носителят се определя от Комисия назначена със заповед на кмета на общината и се присъжда на дейци от община Карлово, страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с града на Апостола.
Мирослав Василев е хореограф, педагог, фолклорист, художествен ръководител и хореограф на Фолклорен танцов ансамбъл „Розова долина“ при НЧ „Васил Левски- 1861 г.“, основател на детско-юношеския състав към него. Завършил с отличие Държавното хореографско училище – София и Академията за музикално, танцово и изобразително училище – Пловдив, магистър по режисура. За кратко време създава най-голямата танцова школа в община Карлово, където се обучават и възпитават над 100 деца и младежи. В професионалната си работа като хореограф и фолклорист е награждаван с национални и международни награди.
За носители на Наградата на Карлово за 2019 година бяха номинирани още Мария Сюпюрдекова – фотограф, проф. Христо Глушков – преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и НМ „Васил Левски“.
Като признание на карловската общественост и за изключителни заслуги в популяризиране и защита на местни патриотични каузи, свързани с отстояването на българската идентичност и съхраняване на героичното минало на Карлово и региона, д-р Кабаиванов удостои посмъртно с Почетния знак на Община Карлово Красимир Узунов. Журналист и общественик, собственик на Информационна агенция „Фокус“, автор на стотици публикации в български и чужди издания по проблемите на Балканите, армията и българската военна история. Почетния знак приеха неговата съпруга – Тетяна Узунова и дъщеря му - Деница Узунова.
В церемонията по връчване Наградата на Карлово участваха: Фолклорен ансамбъл „Розова долина“, Детска фолклорна формация „Розова долина“ и Вокална група „Карловойс“.
След награждаването бе излъчен късометражния филм „България в четири сезона“, разкриващ красотата на българската природа, древността на нашата история, силата и величието на българския дух през вековете, заснет с участието на колективи от община Карлово и целящ популяризиране на България пред света.
Вечерта завърши със спектакъла „Последната нощ на Апостола“ на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Main Menu