Печат на тази страница

Карлово почете паметта на Васил Левски

19 Фев 2020 08:06

С едноминутно мълчание стотици жители на Карлово и гости на града почетоха паметта на Васил Левски на възпоменателна церемония по повод 147 г. от гибелта на Апостола.

" Левски е символ на българския дух. Горди сме, че Карлово е дало такъв син на България", каза в приветствието си кметът на общината Емил Кабаиванов.

В словото си Областният управител на област Пловдив Дани Каназирева подчерта, че трябва не само да следваме заветите на Апостола на свободата, но и да живеем така, че да заслужим правото да се наричаме негови потомци.

„Неговите завети, неговите думи се пазят в съзнанието и сърцето на всеки българин. От деца ние растем с неговия портрет, с разказите за неговата смелост и делото му и помъдряваме, осмисляйки саможертвата му и безграничната му любов към свободата и отечеството. В дни като днешния си повтаряме написаното от ръката му. Четем и препрочитаме думите му от малкото тефтерче , които за съжаление в годините, като че ли ни се изплъзват, а и много често забравяме един от заветите му - Дела трябват, а не думи“, каза още Каназирева.

В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски на едноименния площад. Прозвуча химнът на България, а небето над Карлово беше озарено от възпоменателни илюминации. Сред присъстващите бяха депутати, кметове, представители на политически партии, общественици. В ритуала участваха и представителни подразделения на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

На 19-ти февруари възпоменателните чествания продължават от 9:00 часа в храма “Света Богородица”, където ще бъде отслужена Архиерейска света литургия и панихида. В 11:00 часа започва митинг-поклонение и шествие до родната къща на Васил Левски. Там ще бъдат обявени резултатите от студентски конкурс за есе.

Main Menu