В Калофер започват серийно производство на маски

09 Мар 2020 14:52

 

Държавното предприятие "Интендантско обслужване" има готовност да започне серийно производство на маски за борбата срещу коронавируса у нас, съобщава БНТ.

До края на днешния ден трябва да са готови и първите прототипи на защитно облекло, които да бъдат предоставени за одобрение на Кризисния щаб. Основните производствени мощности на завода са в Калофер. В предприятието работят близо 140 души, като кроенето на защитни облекла е започнало още вчера.

Председателят на Съвета на директорите на "Интендантско обслужване" Светлозар Морфов увери, че са напълно готови да започнат серийно производство на маски. Той обясни, че в момента се правят първите прототипи на защитно облекло, за да може, след като те бъдат одобрени от щаба, да се пристъпи към серийно производство.

Очаква се да бъде доставен и плат. Единственият производител на плат, подходящ за изработка на защитни материали, обаче е в Габрово. Морфов обясни, че няма как да внесем от други държави, тъй като всички са ограничили износа си.

Маските ще се изработват от плат, който не пропуска вода. Морфов посочи, че те няма да предпазват конкретно от вируса, а от пръски и кихавици.

По негови думи дружеството има капацитет да произвежда по 10 000 на ден, ако всички служители бъдат впрегнати в работа.

Main Menu