Печат на тази страница

Оцелелият приятел на загиналия DJ Emotion твърди, че в продължение на три часа е звънял на 112

05 Ян 2021 11:17

Приятелят на загиналия турист Георги Георгиев, който е станал свидетел на фаталното падане на 45-годишният Тодор Желязков, сигнализира, че в продължение на три часа е звънял на 112. Имали са обхват, но не са успели да се свържат със спешния телефон, предаде БНТ.

Той е в добро здраве, но разстроен и ядосан от загубата на приятеля си. "Щом съм здрав, значи не е причина екипировката", смята Георги.

Около 14.30 часа вчера беше свалено тялото на загиналия в Стара планина турист от Варна. Това е 45-годишният Тодор Желязков, по-известен като DJ Emotion - един от основателите на групата Deep zone project. Тялото на загиналия турист, който падна в улей в района на връх "Жълтец", бе свалено в местността "Паниците" над Калофер.

 

Съдебна медицина транспортира трупа до Пловдив, за да бъде установена точната причина за смъртта. Спасителната операция беше проведена при много тежки метеорологични условия, при ураганен вятър. В нея участваха 8 спасители от Калофер и Карлово.

До мястото на инцидента се стигна благодарение на служителите от телевизионната кула на връх Ботев, които разполагат със специализирана техника - ратрак, която се движи в тежки зимни условия.

Началникът на планинската спасителна служба в Калофер Дамян Чолпанов каза, че загиналият турист и приятелят му не са били добре екипирани и не са били с подходящи обувки. Той призова хората, които посещават планината да си вземат поука, защото това е поредният инцидент и той доказва, че се подценява ситуацията.

"Вятърът беше ураганен, мъглата гъста. Рискувахме малко, но момчетата бяха корави и нещата се получиха. Когато има екип и има цел, хората се обединяват и я правят!", заяви началникът на Планинската спасителна служба в Калофер Дамян Чолпанов.

"Смъртта е установена от неговия приятел, който успява да се добере до тялото и да направи трак, което беше много ценно за нас, защото имахме координатите на самото тяло", обясни дежурният от Планинската спасителна служба Тервел Тотев.

На мястото на инцидента екип на Спешна помощ и служители на Криминална полиция, извършиха огледи. От националната система за спешни повиквания коментират, че на 2-ри януари не е имало проблем със системата и всички повиквания са били обслужени. Създадена е била конферентна връзка с Планинската спасителна служба. Шефът на спасителите в Калофер отправи критика към екипировката на двамата туристи.

От Планинската спасителна служба са категорични, че специално за този маршрут и в тези условия котките са задължителни.

"И не само котките, дори и пикел и въже поне 20 метра. В случая са подценили собствените си възможности, метеорологичната обстановка. Не може да кажем категорично, в зимната планина се ходи с котки, не е не е така, в зимната планина може и без котки, но човек трябва да се подготви и да провери маршрута какво изисква", каза още Тервел Тотев.

Main Menu