Карлово чества маслодайната роза

29 Май 2021 15:14

 

С ритуала „Розобер“ в розовите градини край Карлово на 29 май започна традиционният празник на маслодайното цвете. Фолклорни състави и кукери поканиха с изпълненията си гостите на розобер.
Елена Данова - Царица на розата 2021 г., получи короната и властта от нейната предшественичка Яна Цветкова, с пожелание да управлява с любов Карлово и розовите градини. „Нека, вдъхновени от красотата и аромата на розата, с всеки изминал ден да ставаме по-добри, да се раждат нови надежди, да възкръсва вярата в ценностите, които осмислят човешкия живот, за да запазим традициите и духа на този прекрасен празник!“, пожела Елена Данова. Тя покани всички в Карлово - градът на нейното царство.
Под звуците на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, на стадион „Васил Левски“ дефилираха участниците в празничното шествие, водено от Царицата на розата, нейните подгласнички - Мария Чолакова и Марияна Копчева, малки асистентки – розички и участнички в тазгодишния конкурс Царица на розата.
В празничната програма участваха женски певчески групи и фолклорни формации от Баня, Войнягово, Горни Домлян, Климент, Дъбене, Васил Левски, Ведраре, Сушица, Кърнаре, Христо Даново, Столетово; кукери от Климент, Горни Домлян и Отец Паисиево; Фолклорен ансамбъл “Розова долина” при Народно читалище “Васил Левски-1861 г.” - Карлово, Фолклорен ансамбъл „Седенчица” - Пловдив, Танцово студио „Ла кукарача”, Вокална група „Карловойс”, Балетно студио-театър „Гранд Фуетте“, Военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
Приветствие отправи д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово. „Няколко века маслодайната роза е наш поминък и наша гордост. Нека съхраняваме и продължаваме традицията – да показваме красотата на Карловския край!“, пожела д-р Кабаиванов и връчи 24-каратовата златна роза на Царицата. Елена Данова повели да бъде ден на радост и веселие.
Програмата в празничния ден продължи с демонстрация на розоварене в Етнографски комплекс „Старинно Карлово” и в Историческия музей. В парка северно от стадиона бяха организирани Работилница за приложно изкуство и ателиета за народни и латино танци, Алея на розата. Проведе се футболна среща между ОФК „Левски“ Карлово и ПФК „Верея“ – Стара Загора.
В 20:00 ч. започва концерт в парк „Стадиона“ с участието на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Орлин Горанов и Мариана Попова, рок група „Дъст”.
По покана на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, официални гости на събитието бяха служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, заместник-министрите на културата Пламен Славов и на земеделието, храните и горите Крум Недялков, представители на държавни институции, посланици, членове на дипломатически мисии, кметове на общини и населени места, общински съветници, общественици, дамите от Асоциация „Царици на розата - Карлово“. Поздравителни адреси по повод празника изпратиха Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България, кметовете на София, Пловдив и Велико Търново, областният управител на област Пловдив, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Main Menu