В Карлово отбелязаха 149 години от гибелта на Васил Левски

19 Фев 2022 08:16

С възпоменателна церемония в Карлово отбелязаха 149 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. С шествие, начело с портрета на Левски, трибагреници и факли, карловци изпълниха до краен предел площад "Васил Левски". Председателят на Народното събрание Никола Минчев прие строя на представителните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, предава БТА.

"Вярвам, че всеки българин, отгледан от най-детска възраст с любов, почит и възхищение към Апостола на свободата, отделя на днешния ден, 18 февруари, поне няколко мига, за да си спомни Левски, неговия живот и неговото дело, неговата смърт", каза в приветствието си председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Той се обърна към карловци с думите, че имат пълното право да се гордеят, че родният им град е дал на България Апостола на свободата, който с живота, делата и героичната си смърт заслужи всенародната обич и благоговение.

В днешния ден, озарени от личността на Левски, трябва да се вгледаме в самите себе си и да си отговорим на следните въпроси: Изпълняваме ли поне малка част от заветите на българския национален герой? Правим ли всички ние заедно и всеки от нас поотделно необходимото за общото благо на своята страна? Гори ли в нас поне малка част от страстта и пламъка, характерни за Апостола? Готови ли сме да пожертваме поне малка част от ежедневния си комфорт в името на общото благо?", каза още Минчев.

В словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов припомни последните дни на Апостола, като акцентира на последния му път от Карлово, през Стара планина, Априлци, Микрево, Троян, до Къкренския хан - където той е заловен.

"На 17 януари 1873 година Левски е изправен пред специалната комисия, назначена специално от Високата порта с двама членове на държавния съвет на Османската империя", добави кметът.

Две седмици след това присъдата е издадена, потвърдена от Високата порта и от султана.

"Сигурно на 18 февруари 1873 година утринта в София е била още по-студена, ветровита и злокобна и макар, че всяка година на 18 и 19 февруари ние си спомняме с тъга за загубения най-велик син на България, най-велик син на Карлово, в нашите очи има и пламъче, защото гибелта на Левски беше едно начало на неговото революционно дело. Защото Апостолът ни остави такива мечти и копнежи като каква да бъде неговата България, нашата България, които и до днес са пред нас ", каза още Кабаиванов.

В едноминутно мълчание пред паметника на Васил Левски глави сведоха народни представители, кметове на общини и населени места, висши военни, стотици карловци.

Отбелязването на годишнината в Карлово продължава и утре с възпоменателен митинг-поклонение. Ще бъдат поднесени гирлянд на славата и венци пред паметника на Апостола. Победителят от ученическия конкурс за есе, посветен на Васил Левски, ще прочете творбата си.

Main Menu