За бедствието в Карловско са заделени над 10 млн. лв.

19 Сеп 2022 12:26

За нас е важно да стигнем до първопричината за бедствието в Карловско, за да не се налага да се инвестират средства във възстановяването на последвалите щети и най-вече – да се избегнат човешки жертви. Сезирани са всички органи, които имат отношение по темата – МВР, Министерство на земеделието, РИОСВ, прокуратурата. Това коментира заместник-министърът на икономиката Димитър Данчев.

Той обясни пред БНТ, че това, което е установено до момента е, че не е имало незаконна сеч.

„Хората, които са били на място, са видели, че огромната част от дърветата, довлечени по време на бедствието, са изкоренени. Което показва, че не са отсечени. Но предвид огромните щети и тежките последствия – ще съберем пълната информация от горските стопанства, МВР и другите контролни органи за това дали е имало в миналото незаконна сеч“, отбеляза Данчев.

Уточни, че на заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС е взето решение да се отделят повече средства за извършване на превантивни дейности.

За бедствието в Карловско са заделени над 10 млн. лв., които по предварителни разчети ще покрият най-необходимите и неотложни разходи. Само разходите за пълното възстановяване на бедствието са около 80 млн., колкото е приблизително целият бюджет на комисията за цяла година.

От днес започва и изплащането на помощите на хората в пострадалите от наводненията села, размерът на еднократната помощ е 375 лева и тя ще бъде изплатена навреме, каза още той. От днес започват работа на място и 100 човека, наети от Агенцията по заетостта, както и още 120 военни. Те започват да помагат на населението в трите най-пострадали села – Слатина, Богдан и Каравелово.

Main Menu