Пострадалите в Карловско трябва да плащат за още "безплатни" неща

13 Ное 2022 09:09

Вълна след вълна проблеми се стоварват върху пострадалите от наводнението хора в Карловско. След "безплатните" дърва се оказа, че трябва да плащат и за още нещо, обещано като безвъзмездно - геодезическата дейност. Специално за жителите на село Каравелово се появи и казус с детската градина, тъй като община Карлово иска да им я затвори, съобщи в. "Сега".

Освен че събори къщи, наводнението буквално заличи дворове. Дни след това външен човек не можеше да различи докъде се е простирал частният имот и къде е била улицата. За да се възстановят нещата, са нужни геодезически услуги. В първите дни представители на община Карлово са обещавали, че тази дейност ще е безплатна, като за няколко къщи това наистина се е случило. После - нищо.

 

В крайна сметка след запитване на жителката на Каравелово Ани Иванова кметът Емил Кабаиванов отговаря: "Следва по частен път да наемете правоспособно лице, което да извърши исканата геодезическа услуга". Оправданието е, че след законови промени през 2001 г. общините нямат правомощия, свързани с трасирани на имоти, заснемане на сгради и т.н. Общината се ангажира единствено да предостави копие от кадастралния и регулационния план. Тя явно не счита, че е добре сама да плати на правоспособните лица.

А приблизителните цени, взети от геодезическа фирма в региона, са: трасиране на точки на имот в пределите на населено място или урегулиран поземлен имот - 180 лв. до 6 гранични точки, по 15 лв. за всяка следваща точка; трасиране на основи, фундаменти, оси на сграда - 320 лв. до 4 точки и по 20 лв. за всяка отгоре.

Main Menu